Image

Nu startar upphandlingen av Nya Karolinska Solna

STADSUTVECKLING Den hittills största upphandlingen inom Stockholms läns landsting har inletts, bygget av Nya Karolinska Solna Universitetssjukhus (NKS). Byggföretag, investerare med flera inbjuds nu att delta i den process som ska resultera i ett sjukhus i världsklass år 2015.
Publicerad den 8 September 2008

Den hittills största upphandlingen inom Stockholms läns landsting har inletts, bygget av Nya Karolinska Solna Universitetssjukhus (NKS). Byggföretag, investerare med flera inbjuds nu att delta i den process som ska resultera i ett sjukhus i världsklass år 2015.

I morgon fredag annonserar Nya Karolinska Solna-förvaltningen vid Stockholms läns landsting i en rad ledande affärstidningar i flera europeiska länder. NKS-förvaltningen bjuder in intresserade aktörer till en informationsdag på Arlanda fredagen den 3 oktober. Då kommer marknadsaktörerna att ges inledande information kring projektet och hur upphandlingsprocessen ska genomföras.

- Vi vet redan att det finns ett stort internationellt intresse för Nya Karolinska Solna bland ledande aktörer i Europa. Nu startar processen att utse det konsortium som ska få bygga sjukhuset, säger Lennart Persson, förvaltningsdirektör för NKS.

Upphandlingen av Nya Karolinska Solna sker genom en så kallad OPS-upphandling (offentlig-privat samverkan), som innebär att det blir ett privat konsortium som kommer att stå för utformning, byggnation, finansiering och förvaltning av sjukhusbyggnaden. Landstinget kommer att hyra sjukhusfastigheterna under minst 30 år. I avtalet kommer att regleras hur ägandet därefter kommer att övergå till landstinget.

- Det är viktigt att klargöra att ägandet av sjukhusbyggnaderna inte har med sjukvården att göra. Vi i landstinget ska fokusera vår kraft på att Nya Karolinska Solna i samverkan med Karolinska Institutet ska stå för sjukvård, forskning och utbildning i absolut världsklass, säger Lennart Persson.

Nya Karolinska Solna är den hittills största investeringen inom SLL och att planera och bygga sjukhuset är oerhört komplicerat. Det finns ett stort behov av att dra nytta av den erfarenhet och expertis från liknande projekt som finns hos internationella aktörer.

- En OPS-upphandling är bästa sättet att säkerställa att bygget inte blir dyrare, eller försenat. Vi vet redan i dag att sjukhuset kommer att kosta maximalt 14 miljarder kronor, omräknat i hyra från inflyttningsdagen. OPS ger också bästa förutsättningarna att klara tidplanen så att verksamheten kan öppna i slutet av 2015, säger Erik Gjötterberg, projektledare för OPS-upphandlingen.

- Det som gör den här OPS-upphandlingen speciell är att landstinget redan har en klar idé för hur det nya sjukhuset ska vara utformat, en idé som ska utgöra utgångspunkten för respektive konsortiums anbud. Det ger landstinget ett betydande inflytande under hela processen, säger Erik Gjötterberg.

Fakta om Nya Karolinska Solna:
Start av första sjukvårdsverksamhet planeras till december 2015.
Totalt 800 vårdplatser, varav cirka 125 intensivvårds- och intermediärvårdsplatser och 75 postop-platser, samt inklusive 100 dagvårdsplatser och 100 platser i ett patienthotell.
Beräknat patientflöde: 1 600 patientbesök per dag, varav cirka 175 akuta patienter.
Sjukhuset beräknas för 6 000 medarbetare, samt ett 1 000-tal forskare och studenter.
Verksamhetsarean (BTA) cirka 335 000 kvadratmeter inklusive befintliga laboratorier, med möjlighet till expansionsytor.
Investeringskostnaden beräknas till 14,1 miljarder kronor inklusive byggnation, byggherrekostnader, kreditkostnader, rivning med mera. I summan ingår inte verksamheters utrustning. (Alla siffror i 2007 års penningvärde).

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige