Den nya typen av unisexbod har omklädningsrum med individuella bås med låsbar dörr.
Men båsens väggar går inte ända upp till taket. Därför går det att prata med sina arbetskamrater medan man byter om. Även duschrummen är individuella med dörr.
– Det här är inte någon specialbod. Så här vill vi att personalutrymmena ska se ut på våra byggarbetsplatser, så snart det är möjligt. Alla ska kunna känna sig bekväma och trygga i våra omklädningsrum, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.
Dagens byggbodar har klassiska omklädningsrum med bänkar och rader av klädkrokar. Det är en gammal design, skapad för byggarbetsplatser där det bara jobbar män.
När kvinnor tar plats i arbetslaget behövs det en extra bod för att ge dem eget omklädningsrum, vilket är ett resurskrävande sätt att lösa problemet.
Det kan även finnas fler anledningar till att man inte känner sig bekväm med att byta om öppet bland sina arbetskamrater. Exempelvis kan etnicitet, religion, sexuell läggning eller ett fysiskt handikapp ge behov av personlig integritet.
– I dag kan det uppstå oacceptabla situationer när en kvinna börjar jobba på en arbetsplats där det bara jobbar män. Hon kan få vänta till sist om hon vill duscha och klä om. En kvinnlig platschef berättade att hon fick klä om på sitt arbetsrum men samtidigt hålla foten mot dörren eftersom den saknade lås, säger Christina Lindbäck.
Syftet med de nya byggbodarna är även att ge stöd för ökad arbetsgemenskap, exempelvis genom att ha en gemensam matsal för alla på byggarbetsplatsen.
De jämställda omklädningsrummen innebär att socialt eller professionellt viktiga samtal inom arbetslaget inte behöver avbrytas för att medarbetarna ska gå till olika omklädningsrum.
Ambitionen är även att ha gemensam matsal, ett vilorum/bönerum samt förbättrad ljudmiljö i byggbodarna. En första prototyp till den nya jämställda byggboden har tagits fram i dialog med Ramirent.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Transaktioner Under onsdagen meddelade Titania att de efter långa förhandlingar kommit till ett avtal med Klövern om ett framtida förvärv. 416 bostäder i en lagakraftvunnen detaljplanerad vid Huddinge station. Vd Einar Janson berättar om deras ambitioner för 2025 och förutsättningarna för ytterligare förvärv.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.