– Det är glädjande att se att Stockholm har fått ett uppsving. Det är viktigt för en huvudstad att satsa på nyskapande arkitektur, säger Anna Ranow, informationsansvarig på Cembrit och initiativtagare till studien.
Att Stockholm rankats högre i år kan hänga ihop med att staden har haft flera stora byggprojekt under året, såsom Friends Arena och Tele2-arenan, som fått mycket uppmärksamhet.
Det var 23 procent av arkitekterna som uppgav Stockholm som svar på frågan ”Vilken svensk storstad är sämst på arkitektur” jämfört med 62 procent 2011. 54 procent valde Göteborg (48 procent 2011) och 9 procent Malmö (22 procent 2011).
Generellt tycker arkitekterna att innovationsklimatet i Sverige är dåligt. Det största hindret är att politiker/teknokrater styr för mycket. Det menar 65 procent av arkitekterna. 77 procent anser att Sverige saknar en arkitekturpolitisk vision.
– I Sverige finns ingen bra nationell plan för arkitektur, vilket däremot finns i till exempel Danmark. Dessutom saknar vi en allmän debatt kring arkitekturfrågor. Jag tror att Sverige skulle ha mycket att vinna på om arkitekturfrågorna intog sin rättmätiga plats i kulturdebatten, säger Anna Ranow.
Av de tillfrågade arkitekterna, som består av ett representativt urval för Sverige, anser 76 procent att det går för mycket slentrian i dagens arkitektur. 76 procent anser att arkitekturdebatten lyser med sin frånvaro och 77 procent att Sverige saknar en arkitekturpolitisk vision.
Arkitekterna ser Danmark och Holland som de mest innovativa länderna i Europa.
Endast fem procent tycker att Sverige är mest innovativt och i botten på listan ligger Österrike och Portugal med en procent.
Japan är det arkitektoniskt mest intressanta landet i världen just nu, tätt följt av Kina, enligt arkitekterna.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.