Image

JLL: Stabil utveckling av transaktionsmarknaden

Sverige Transaktionsvolymen uppgick till 19,5 miljarder kronor under årets första kvartal. Det är en ökning med sex procent jämfört med samma period förra året.
Publicerad den 6 April 2011
Daniel Gorosch. Bild: JLL. Bild: JLL
Daniel Gorosch. Bild: JLL.

Trots att volymerna minskar påtagligt jämfört med det fjärde kvartalet 2010, gör Jones Lang Lasalle bedömningen att skillnaden till stor del beror på säsongsvariationer.

Årets första kvartal har historiskt uppvisat svaga siffror, även förra året då transaktionsvolymen för helåret blev 110 miljarder kronor tack vare ett starkt sista kvartal.

Transaktionsvolymen för så kallade cross bordertransaktioner uppgick till 8,9 miljarder kronor, vilket utgör 46 procent av den totala transaktionsvolymen, att jämföra med 45 procent under samma period året före. Efterfrågan för handelsfastigheter är stor bland de utländska aktörerna, och under kvartalet har bland annat amerikanska Carlyle, holländska ING och brittiska Cordea Savills gjort förvärv i Sverige.

De tre storstadsområdena har under kvartalet sett sin andel av den totala transaktionsvolymen minska med åtta procentenheter – från att under det första kvartalet 2010 ha utgjort 57 procent av den totala transaktionsvolymen, till att idag utgöra 49 procent. Detta beror främst på att ett antal större portföljaffärer med stora värden utanför de tre storstadsområdena genomfördes under kvartalet. Av storstadsregionerna noterade Stockholm en märkbart lägre aktivitetsnivå med genomförda affärer till ett värde av 5,1 miljarder kronor under årets första kvartal, att jämföra med 8,4 miljarder kronor under det första kvartalet året före. De genomförda affärerna blir allt större och andelen transaktioner med en volym större än 500 miljoner kronor utgjorde 58 procent av den totala transaktionsvolymen under årets första kvartal mot 40 procent året före.

Kontorsfastigheternas andel av den totala volymen utgjorde endast fem procent (1,0 miljarder kronor) under det första kvartalet, något som Jones Lang Lasalle bedömer vara en tillfällighet. En fortsatt stark efterfrågan på kommersiella fastigheter av hög kvalitet, från såväl svenskt som utländskt institutionellt kapital, borgar för att aktivitetsnivån kommer att vara relativt hög även under de kommande kvartalen.

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige