Image
Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Fastighetsbörsen som kärvar – därför dröjer vändningen: "Rekordhög rabatt"

Bolag Större delen av oktober har det varit rött för de flesta noterade fastighetsbolagen på de största listorna, och hittills år är det endast fyra bolag som kan redovisa en positiv utveckling på börsen. Den negativa utvecklingen har lett till rekordhöga rabatter i den noterade fastighetssektorn, och frågan är hur mycket mer bolagen kan sjunka innan den större vändningen kommer? För att försöka bevara detta och andra börsrelaterade frågor tar Fastighetssverige hjälp av JLL:s analyschef Niclas Höglund som ger både hoppfulla och dystra besked för framtiden.


Till vänster syns Dan Sandstedt, Head of Capital Markets på Newsec, i mitten Carolina Herling, Head of Investment på Savills och till höger Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Sverige på JLL.

Rådgivartrion om nya transaktionsmarknaden: "Utmanande att stänga pågående affärer"

Bolag Idag avslutar Fastighetssverige kartläggningen där några av branschens största transaktionsrådgivare ger sin bild av hur de upplevt den historiskt svaga transaktionsmarknaden hittills under året. De berättar om de nya utmaningarna, möjligheterna och trenderna på marknaden. Idag har turen kommit till en trio rådgivare bestående av Newsec, JLL och Savills.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Fastighetsbörsen halverad sedan toppen

Bolag De noterade fastighetsbolagen har tappat 49 procent av sitt värde från toppen i november 2021, men har samtidigt gått upp 20 procent från oktober förra året. JLL:s analyschef Niclas Höglund ger sin bild av fastighetsbörsen och varför han hade hoppats på lite bättre prestationer som en indikator för direktmarknadens riktning framöver.


Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Winsth: "Räknar med att räntan sänks först i september 2024"

Ekonomi/Finansiering Nordeas chefsekonom Annika Winsth deltog under JLL:s senaste Nordic Outlook som hölls under onsdagen. Hon var tydlig med att hon inte vill se några fler räntehöjningar från Riksbanken men att hon ser en uppenbar risk att det blir höjning inte bara i september utan även i november. Hon kommenterar även problemen på den svenska fastighetsmarknaden där hon eftersöker nyansering och en förståelse för varför marknaden fått så dåligt rykte internationellt.


KKR köper last-mile-logistik i Stockholm

Transaktioner KKR och Mirastar etablerar sig i Sverige genom förvärv av modern fastighet för "last-mile"-logistik i Stockholm. Transaktionen är KKR:s andra i Norden i år via sin Core+ Real Estate-strategi.


Panorama i Bredäng.

Heba och Åke Sundvall säljer fyra fastigheter till Resinova

Transaktioner Heba och Åke Sundvall har genom sina JV-bolag Doktoranden i Rosendal AB och VFG 4 AB tecknat avtal om överlåtelse av fyra fastigheter i Bredäng och Rosendal i Uppsala. Köpare är Resinova Bostads AB. Affären genomförs som två bolagsaffärer och tillträdet är 29 september 2023 respektive 1 december 2023.


Katarinahuset vid Slussen.

Internationell mediekoncern till Katarinahuset vid Slussen

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat avtal om cirka 1 900 kvadratmeter med en internationell mediekoncern, som flyttar sitt svenska huvudkontor till Katarinahuset.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

JLL:s expert: Det talar för och emot fastigheter på börsen

Bolag Sedan oktober 2022 har fastighetssektorn på börsen sakta börjat återhämta sig efter slakten under fjolårets första nio månader, även om februari har varit en svajig månad. JLL:s analyschef Niclas Höglund ger här sin bild av vad som talar för respektive emot fastighetsaktierna just nu och framåt.


Fastigheten Väghyveln 6 får Blackrock som ny ägare.

Slättö säljer till Blackrock

Transaktioner Slättö Value Add I har genom logistikplattformen Evolv avyttrat en pågående logistikutveckling i Pilängen Logistics Park i Örebro till Blackrock Alternatives.


Svärdfisken 13 Olof Palmes gata 11.

Energiföretagen flyttar in hos IF Metall

Uthyrning JLL rådgivare vid uthyrning av 5 100 kvadratmeter kontor i Stockholm. Fastigheten Svärdfisken 13 på Olof Palmes gata 11 får därmed två nya hyresgäster.


Projekt Grace

JLL vinner uthyrningsuppdrag på Sveavägen

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag avseende 6 300 kvadratmeter kontor av Mitsubishi Real Estate London & Europa Capital via NCAP – Nordic Investment & Capital Partners. Uppdraget avser projekt Grace i fastigheten Fyrkanten 11 på Sveavägen 32-36.


David Nilsson, Head of Leasing JLL

JLL får ny chef för Leasing

Karriär JLL utser David Nilsson till Head of Leasing. I sin nya roll ansvarar David för ett uthyrningsteam om åtta medarbetare.


Ella Svensson, Jesper Lindstrand och Alice Åslander.

JLL expanderar och rekryterar tre nya medarbetare

Bolag JLL expanderar inom Agency och förstärker med två nya medarbetare till Leasing och en medarbetare inom CAM.


Max Keysberg.

JLL utser Maximilian Keysberg till ny chef för Project & Development Services

Bolag JLL utser Max Keysberg som ny chef för Project & Development Services (P&DS) och förstärker samtidigt teamet med två nya medarbetare.


Genesta hyr ut 1 300 kvadratmeter i Svea Artilleri.

Genesta hyr ut 1 300 kvadratmeter

Uthyrning Tobii Dynavox, världsledaren inom kommunikationshjälpmedel har tecknat ett tioårigt hyresavtal om 1 300 kvadratmeter kontor i Svea Artilleri i Stockholm. Spacemaker representerade Tobii Dynavox medan JLL var rådgivare till fastighetsägaren Genesta i uthyrningsprocessen.


Så ser den svenska marknaden ut i jämförelse med den Europeiska enligt Joakim Nirup, Head of Debt & Financial Advisory, JLL

JLL: "Det här kommer bita marknaden i svansen"

Ekonomi/Finansiering Riksbanken och finansinspektionen har länge pekat ut den svenska fastighetssektorn som en riskfaktor i ekonomin. För Fastighetssverige berättar Joakim Nirup, Head of Debt & Financial Advisory på JLL, om vad som särskiljer marknaden i Sverige mot övriga Europa.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Stora fastighetsraset på börsen i siffror: "Värsta sen finanskrisen"

Bolag Från en klar snittpremie vid årsskiftet till en substansrabatt på över 30 procent nio månader senare – fastighetssektorn har haft ett ras på börsen under 2022 som inte skådats sedan finanskrisens dagar 2008. Utvecklingen har dock också öppnat upp för billiga köplägen bland bolagen. JLL:s analyschef Niclas Höglund berättar mer om sektorns status just nu och framåt.


JLL ska hyra ut åt logistik åt Castellum i Brunna.

JLL ska hyra ut åt logistik åt Castellum i Brunna

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag av Castellum avseende logistikfastighet i Brunna, Upplands-Bro. Uppdraget omfattar totalt 12 000 kvadratmeter lager som är under uppförande och arbetet inleds omgående.


Sara Vesterlund och Daniel Anderbring på JLL.

JLL:s dom över transaktionsmarknaden: "Hack i kurvan"

Bolag Osäkerheten kring vad som är rätt prisnivå har skapat den avvaktande transaktionsmarknaden som vi sett de senaste månaderna, och situationen lär vara ihållande ett tag till enligt JLL:s analytiker. Daniel Anderbring och Sara Vesterlund på bolagets Capital Markets-avdelning berättade mer om läget på transaktionsmarknaden och utsikterna framåt under JLL:s Nordic Outlook-presentation som hölls under onsdagen.


David Segerlund, Gabriel Bring och Fredric Andersson ansluter till JLL.

JLL expanderar och rekryterar trio inom värdering

Bolag JLL expanderar och förstärker sitt värderingsteam med tre nya medarbetare.