– Jag är bekymrad över att det saknas ett helhetsgrepp från politiken för de tre miljoner hyresgäster som bor i Sverige. Tydligt är att det finns ett enögt fokus på det ägda boendet och brist på nytänkande kring försörjningen av bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Och hur tänker man kring de 300 000 lägenheterna i miljonprogrammen som är i stort behov av renoveringar? Det är viktigt att alla väljare kan göra informerade val när de nu går till valurnorna i höst. Den här rapporten kommer hjälpa väljarna att utkräva svar från våra politiker på hur de tänker lösa problemen vi har idag men också svar på hur vi ska skapa förutsättningar för framtidens hållbara boende, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Rapporten Partiernas bostadspolitik 2022 är en kvalitativ genomlysning av riksdagspartiernas bostadspolitik, den hittills enda i sitt slag. I rapporten granskar Hyresgästföreningen – utifrån partiernas officiella dokument, motioner och budgetar – partiernas ställningstagande i tio bostadspolitiska motsatsförhållanden. Till exempel: Driver partierna politik som är till fördel för ägt eller hyrt boende? Vill de se en generell eller behovsprövad social bostadspolitik och vilken form av hyressättning vill de ska råda? Partiernas ställningstagande placeras på en skala med fem positioner. Rapporten ger också en översikt över hur partierna har röstat i viktiga bostadspolitiska frågor under den senaste mandatperioden.
– Det jag tycker stuckit allra mest i ögonen i när jag granskat partiernas bostadspolitik är frånvaron av politik för det hyrda boendet. Med tanke på att över tre miljoner svenskar faktiskt bor i hyresrätt är det anmärkningsvärt. Fler partier behöver synliggöra hyresrätten och hyresgästerna. Inför valet hoppas jag att väljarna sätter press på våra folkvalda att ta bostadsfrågan på det allvar den förtjänar, säger Julia Synnelius, utredare och författare av rapporten Partiernas bostadspolitik.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Lista Stora skulder har lett fram till att kontorsvarukedjan Office Depot stänger deras nära 40 fysiska butiker. Istället kommer man satsa på försäljning online för att åter bli lönsamma. Fastighetssverige har kartlagt vilka fastighetsägare som drabbas.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.