Image

HSB vill bygga på klassisk mark

BYGG Södertälje kommun planerar att sälja Karlsborgs gamla gård och den kringliggande marken. Tidigare fanns ett sjukhem och ett vilohem på gården. HSB vill återuppta platsens tidigare funktion och bygga ett äldreboende.
Publicerad den 21 September 2008

HSB Södertälje kommer i dagarna att lämna in ett förslag till kommunen om att bygga och driva ett äldreboende vid Karlsborgs gamla gård.
- Vi har fått en intresseförfrågan från Södertälje kommun och vi är mycket intresserade av området, säger Mats Tryselius, vd på HSB Södertälje.

Enligt förslaget ska projektet drivas som ett samarbete mellan HSB Södertälje och HSB Omsorg. HSB Södertälje blir byggherre och fastighetsägare och HSB Omsorg ansvarar för verksamheten. HSB Omsorg driver bland annat Sveriges enda Parkinsonboende beläget i Näsbypark och erbjuder också hemtjänst i Södertälje kommun.

HSB vill uppföra en eller flera byggnader i gammal herrgårdsstil. Tanken är att äldreboendet ska inrymma minst 40 vårdplatser.
- För att kunna bedriva ett äldreboende med hög kvalitet behöver vi bygga nytt. Samtidigt vill vi behålla områdets småskaliga karaktär. Det måste passa in i omgivningen säger HSB Omsorgs vd Anki Martens.

På tomten tänker man sig en vacker park med kryddträdgård och andra trevliga inslag som till exempel hönshus och kaninburar. Miljön ska planeras så att även det \″vilda\″ djurlivet hittar dit med \″fjärilsbuskar\″, fågel- och fladdermusholkar och buskar och komposthögar som lockar till sig igelkottar.

- Karlsborg ligger i ett känsligt område och bör exploateras med försiktighet. Området används idag för rekreation och det är viktigt att parken inte stängs för utomstående. Det ska fortfarande vara möjligt för Södertäljes invånare att utnyttja de vackra promenaderna och strövområdena. För oss är det viktigt att tänka långsiktigt och värna om Södertäljes utveckling, säger Mats Tryselius.

I det befintliga huset skulle man efter omfattande renoveringar exempelvis kunna placera ett café för allmänheten under sommartid.

- Vi är dock lite tveksamma till om det verkligen är värt att bevara det gamla huset, men där får vi naturligtvis ta del av samhällsbyggnadskontorets utlåtanden om det blir aktuellt, säger Tryselius.

Fakta om förslaget

Huvudbyggnad med tre våningar och plats för 18 rum per våningsplan och 9 per avdelning, med gemensamhetsutrymmen i mitten. En avdelning för demensboende och övriga för somatiskt sjuka.
Sidobyggnad med 5-6 vårdplatser för avlastning och korttidsvård.
Totalt minst 40 platser.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige