Image

Higab utvecklar Slakthusområdet

Bygg/Arkitektur Higab går nu in i en intensivare fas i arbetet med att utveckla Slakthusområdet till en vital del av ett växande Göteborg. Till sin hjälp har bolaget upphandlat arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners som samarbetar med Göteborgsbaserade Dreem Arkitekter.
Publicerad den 20 November 2018
Higab utvecklar Slakthusområdet. Bild: Bert Leandersson
Higab utvecklar Slakthusområdet.

Det gamla Slakthusområdet från 1905 har ett strategiskt läge i Gamlestaden, en del av Göte- borg som växer så det knakar. Intresset för området är stort och både Higab och Klövern, som är den andra stora fastighetsägaren, ser stor potential att utveckla det. Klövern har redan kommit långt i utvecklingen av sin del av området och Higab går nu in i nästa fas i sitt arbete.

– Vi vill att Slakthusområdet ska bli en attraktiv destination, ett självklart mål för både göte- borgare och besökare. Ett område som levandegörs av lokala och kreativa entreprenörer, många med koppling till platsens historia och DNA – mat och matproduktion, säger Higabs projektledare Kajsa Wide.

För att kunna utveckla området i önskad riktning krävs en ny detaljplan. Tovatt Architects & Planners kommer nu tillsammans med Dreem Arkitekter att bistå Higab i arbetet med att le- vandegöra området och att vara arkitekt under planprocessen.

– Slakthusområdet har ett unikt läge mellan förorten och centrum, mitt i ett stadslandskap under förändring. Området har en enorm potential att utvecklas till unik mötesplats vid vatt- net och alla broarna, mellan nytt och gammalt och mellan matkulturer, mellan tillverkning och upplevelser och framför allt mellan människor, allt i en kulturhistorisk miljö, säger Johannes Tovatt, vd Tovatt Architects & Planners.

Utvecklingen på Slakthusområdet kommer inte stå stilla under planprocessen. I uppdraget ingår även att arbeta med befintliga fastigheter på kortare sikt, vilket ger en möjlighet att pröva olika verksamheter och lösningar.

– Vi vet redan i vilken riktning vi vill gå med Slakthusområdet. Under tiden planprocessen på- går fortsätter utvecklingsarbetet. Det blir ett bra tillfälle att pröva olika typer av verksam- heter och ide?er för att se vilka som fungerar bäst, säger Kajsa Wide. Flera kreativa entreprenörer har redan etablerat sig inom området och det vill vi bygga vidare på.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige