Image

Häkten och fängelser i dåligt skick

LOKALER Många av Sveriges häkten och fängelser är nedslitna och i dåligt skick, visar en utredning. Orsaken är pengabrist och att de varit fullbelagda och därmed svåra att rusta upp.
Publicerad den 19 Februari 2009

Överåklagare Mats Åhlund har lett en utredning som bland annat tittat på Kriminalvårdens behov av lokaler, och han har funnit att många häkten och anstalter är rejält nedslitna.

Kriminalvårdens chef, Lars Nylén, medger att standarden är allvarligt undermålig.
– Samtliga våra lokaler som inte är nybyggda är nedslitna. Det har inte funnits pengar eller varit praktiskt möjligt att underhålla dem. De har varit fullbelagda och därmed svåra att rusta upp, säger Lars Nylén till TT.

Trots att Kriminalvården fått 3,5 miljarder kronor de senaste åren och byggt ut antalet platser på häkten och anstalter är behovet stort inför framtiden.
Kriminalvården har i dag 1 900 häktesplatser och 5 000 platser på de olika anstalterna, men dessa räcker inte i takt med att allt fler häktas och döms.

– Det kommer att behövas ytterligare 200 nya häktesplatser och 2 000 nya platser på fängelserna fram till 2011, en ökning mellan 30 och 40 procent, säger Mats Åhlund.

Kriminalvården hyr häkten och anstalter av olika statliga fastighetsbolag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige