Image
FI föreslår riskviktsgolv för banklån till kommersiella fastigheter.
FI föreslår riskviktsgolv för banklån till kommersiella fastigheter. Bild: Istock

FI föreslår riskviktsgolv för banklån till kommersiella fastigheter

Ekonomi/Finansiering Finansinspektionen föreslår att införa riskviktsgolv för exponeringar mot den kommersiella fastighetssektorn.
Publicerad den 29 Mars 2023

Nivån på riskviktsgolven föreslås till 35 procent genomsnittlig riskvikt för svenska företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter och 25 procent för exponeringar med säkerhet i kommersiella bostadsfastigheter. Det är samma nivåer som de nuvarande riskviktsgolven, vilket innebär att kapitalkraven i nominella termer blir relativt oförändrade.

Fi understryker att den kommersiella fastighetssektorn utgör stora risker för det finansiella systemet.

"Sektorn är stor, konjunkturkänslig och nära sammankopplad med det finansiella systemet. Skuldsättningen i sektorn är hög och svenska banker har stora exponeringar mot fastighetssektorn. Betalningsproblem och obestånd hos fastighetsföretagen kan därför medföra stora kreditförluster för bankerna. Det kan påverka den finansiella stabiliteten", skriver myndigheten.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Malmö vinner Årets Stadskärna

Öresund Igår prisades Malmö för arbetat man gjort med sin stadskärna med priset Årets Stadskärna. Fastighetssverige kollade närmare på vad som pågår i Malmö på fastighetssidan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige