Image

Falkhallen invigs i helgen

EVENT I helgen invigs Falkhallen, den nya evenemangshallen i Falkenberg. Hallen ska den fungera för allt från skolgymnastik och proffsidrott till konferenser, konserter, mässor och kursverksamhet.
Publicerad den 22 Januari 2010

– Det är en riktig multiarena och en modern mötesplats som blir hjärtat i framtidens Falkenberg, säger arkitekten Stellan Eriksson på White.

Helgens invigningsfest markerar målgång för ett långt projektarbete. Redan 1995 gjordes den första utredningen kring en ny evenemangshall som ersättning för den gamla utnötta. Flera utredningar följde, och 2004 genomfördes den arkitekttävling där Whites förslag vann. Bygget startade våren 2008 med NCC som entreprenör.

Kommunens beställning till arkitekterna innebar en omfattande önskelista. Många verksamheters behov skulle tillgodoses; från gymnasieskolans skolidrott, den ärorika bordtennisklubben, olika föreningar, konserter, teater, mässor, utställningar – och dessutom med gott om plats för gymnasieskolans estetiska program.

- Man ville ha ett hus med ständig aktivitet och liv, både dagtid och på kvällarna. Därför var det helt centralt att hitta lösningar som gjorde det enkelt att maxa nyttjandegraden, förklarar Stellan Eriksson.

Den stora sporthallen kan användas i sin helhet, med plats för upp till 3 200 personer vid riktigt stora evenemang. Till sporthallen hör en mobil scen, som kan placeras i olika lägen. Hallen kan också delas i två eller tre mindre hallar. Det finns också en teatersalong med avancerad utrustning för olika scenlösningar och plats för upp till 500 personer. En tjock och välisolerad vägg hindrar teaterskådespelare från att störas av jublande volleybollfans.

Exteriört är Falkhallen en dynamisk box mitt i staden, där förbipasserande ska kunna ana såväl gymnasieskolans aktiviteter som kvällens lockande utbud av sport och kultur.

- Vi har valt att vända en öppen helglasad fasad mot torgytan och stan, säger Stellan Eriksson. Innanför transparensen löper trapporna mellan våningarna och berättar vad som är på gång.

För att klara solavskärmningen på glasfasaden mot söder har arkitekterna placerat en plåt ett stycke utanför glasfasaden, perforerad med 13 miljoner små hål. Tanken är att den "inre fasaden" ska kunna belysas för att få fram olika effekter. Här ska man även kunna projicera information om kommande och pågående evenemang.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige