Studien har genomförts inom programmet Lågan och finansierats av Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten. Gränsen för att kallas lågenergibyggnad i studien är att energibehovet är 25 procent lägre än dagens byggregler. Vid ombyggnation av äldre byggnader räcker det dock att de uppfyller dagens nybyggnadsregler.
Studien visar tydligt att byggandet av lågenergibostäder inte bara är ett storstadsfenomen. Både Stockholms län och riket i stort har i genomsnitt en lågenergibostad per 1 000 invånare. Hela en fjärdedel av landets alla lågenergibostäder ligger i Västra Götaland och i Hallands län finns 3,5 lågenergibostäder per 1 000 invånare.
- Det är väldigt bra att den tidiga utvecklingen i västra och södra Sverige nu börjar få spridning över hela landet, säger Roger Eriksson, Energimyndigheten.
Nästan hälften av alla lågenergilokaler finns i Stockholms län. En stor del av dessa är kontorsbyggnader och jämfört med bostäderna har lokalsektorn en större andel ombyggnation.
- När det gäller energieffektivisering i det befintliga beståndet står vi inför stora utmaningar, särskilt på bostadssidan. Effektiviseringsåtgärderna måste bli mer lönsamma och kompetensen behöver höjas i alla led, från beställare till yrkesarbetare, säger Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Transaktioner Under onsdagen meddelade Titania att de efter långa förhandlingar kommit till ett avtal med Klövern om ett framtida förvärv. 416 bostäder i en lagakraftvunnen detaljplanerad vid Huddinge station. Vd Einar Janson berättar om deras ambitioner för 2025 och förutsättningarna för ytterligare förvärv.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.