Bakgrunden är att det inom JM finns ett betalningsinstitut registrerat hos Finansinspektionen, FI. För att kunna vara ägare till ett sådant institut måste man ha ett tillstånd hos FI, något som SBB saknar.
Enligt Di har SBB inte sökt om tillstånd, varken när man gick upp till 30,6 procent i JM eller inför förvärvet av de första 20 procent i juni 2021. Detta är bekräftat av FI.
Om en ägare har överskridit tröskeln utan tillstånd kan FI tvinga bolaget att minska ägandet, enligt lagen om bank- och finansieringsrörelse. I värsta fall kan SBB tvingas sälja aktier i JM till att man hamnar under tio procent.
SBB har via sin IR-chef sagt att det är i en dialog i frågan med FI och inte har mer att kommentera än så.
Transaktioner Efter att sista dagarna inför julledigheten avslutats med miljardaffärer från bland andra Cibus och AMF Fastigheter fortsatte det höga tempot även under helgerna. När julen i dag på tjugondag Knut dansar ut tar Fastighetssverige en titt på affärerna som gjordes under julhelgerna.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.