Image

Byggförbud mörkas när staten säljer strandtomt

STOCKHOLM Statliga Fortifikationsverket säljer nu en strandtomt i Stockholms skärgård. Under vinjetten "Ditt drömboende" annonserades tomten ut i lördagens DI – men ingenstans stod att det råder byggförbud på tomten.
Publicerad den 6 Augusti 2009

Dagens Nyheter skriver om statliga Fortifikationsverkets annons. Utsikten beskrivs som "hänförande" och "härlig", och det finns en egen strandlinje på 30 meter.

I dag finns bara en delvis nedgrävd betongbunker på tomten, som enligt verket kan användas som lagerbyggnad eller källarlokal till en ny byggnad.

Vad som inte står varken i annonsen eller prospektet är att staten för elva år sedan ansökte om bygglov för et fritidshus, men fick avslag "eftersom Ljusterö är fullbyggd", och att det är "särskilt angeläget" att bevara oexploaterade strandområden för allmänheten, skriver DN.

Kommunen har även sagt nej till en bygglovsansökan för en brygga.

Fortifikationsverket berättar inte heller i prospektet att verket missat att säga upp det avtal om 7–8 båtplatser vid stranden som finns och därför löper det i tre år till.
När DN ringer som intresserad kund och frågar om de inte borde tagit upp dessa fakta i prospektet svarar Michel Tränefors, som är ansvarig för försäljningen:

– Nej, vi har tagit upp det mest väsentliga. Dessutom har strandskyddet luckrats upp de senaste åren. Jag har varit i kontakt med kommunen. De vill varken säga ja eller nej. Man måste först skicka en ansökan om dispens, säger han och berättar att tomten kan gå för runt en miljon kronor.

Men Österåkers bygglovs¬administratör Johanna Embäck säger till DN att Fortifikationsverket fick tydligt besked av kommunen före försäljningen om att det inte finns någon möjlighet att få bygglov.

Den nya strandskyddslagen som gäller från första juli gör också att det blir svårare att upphäva strandskyddet i exploaterade områden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige