Image
Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M) från Uppsala kommun tillsammans med Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad, Transaktionsansvarig Bonnier Fastigheter.
Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M) från Uppsala kommun tillsammans med Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter och Björn Boestad, Transaktionsansvarig Bonnier Fastigheter. Bild: Niklas Lundengård, Uppsala kommun

Bonnier köper kontorskvarter i Uppsala

Transaktioner Uppsala kommun säljer kontorskvarteret Noatun till Bonnier Fastigheter. Försäljningen är ett led i det pågående arbetet att renodla kommunens fastighetsinnehav och att öka investeringskraften för ett växande Uppsala. Fastighetsvärdet vid försäljningen uppgår till 711,6 miljoner kronor.
Publicerad den 3 April 2020

– Bonnier Fastigheter är en långsiktig aktör som fokuserar på hållbar utveckling, vilket gör att de kommer kunna ta vidare våra egna ambitioner för fastigheten och bidra till Uppsalas fortsatta utveckling, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I april 2019 beslutade Uppsala kommunfullmäktige att genomföra en försäljning av merparten av fastigheterna i Uppsala Kommuns Fastighetsaktiebolag och i Aktiebolaget Uppsala kommuns Industrihus. Bakgrunden till beslutet var att en försäljning av befintliga tillgångar möjliggör för kommunen att genomföra nya investeringar och fortsätta bygga upp nya tillgångar. Ett annat argument var att försäljningar öppnar upp för att nya aktörer kommer in med ny kompetens och utvecklingskraft, vilket kommer kunna bidra till Uppsalas ekonomiska och sociala utveckling.

Kontorskvarteret Noatun (Kvarngärdet 27:2) har fyra byggnader och en uthyrbar yta på drygt 23 000 kvadratmeter. Kommunen är hyresgäst i delar av fastigheten och andra delar hyrs av Uppsalas näringsliv. I fastigheten finns även ett kontorshotell som erbjuder flexibla arbetsplatser för alla typer av företag.
– Denna affär visar på att Uppsala står sig stark på fastighetsmarknaden och att det är attraktivt att investera i lokaler för Uppsalas växande näringsliv, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Uppsala är en intressant marknad med stor potential som vi gärna vill fortsätta att växa i. Genom förvärvet av denna spännande fastighet fortsätter vi vår satsning på att etablera oss som en betydande aktör på Uppsalas fastighetsmarknad, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

I Uppsala äger Bonnier Fastigheter sedan 2018 de välkända fastigheterna Stationsgallerian och Muninhuset.

Bonnier Fastigheter kommer att tillträda fastigheten den 30 april 2020. Ernst & Young och WSP har varit rådgivare i samband med transaktionen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Bonnier Fastigheter på Branschguiden

Bonnier Fastigheter utvecklar, äger och förvaltar kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen. Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985. I centrala lägen förvaltas välkända fastigheter som är en del av Stockholms stadsbild. I expansiva lägen utvecklas fastigheter, kvarter och områden att bidra till utvecklingen av en modern levande stad. Fastighetsbeståndet omfattar en total yta av ca 300 000 m².

Läs mer om Bonnier Fastigheter på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige