Image

Bodin köper Stallmästargården i Solna

Transaktioner Anders Bodin Fastigheter köper fastigheten Haga 2:7 (Stallmästaregården) i Solna, i en sale and lease back-transaktion.
Publicerad den 2 Oktober 2013

Affären genomförs som en bolagsaffär med tillträde den 1 oktober 2013. Säljare är Nobis AB.

Fastigheten omfattar restaurang-, konferens och hotellbyggnad med 49 rum. Totalt cirka 5 238 kvadratmeter.

Nobisgruppen kommer även fortsättningsvis att bedriva restaurang-, hotell- och konferensverksamhet inom anläggningen.

Förvärvet innebär att säljarens intentioner om att utveckla hotellverksamheten tillförs ytterligare resurser. I samarbete med hyresgästen utreds nu förutsättningar för byggnation av bland annat en ny flygelbyggnad, inrymmande 30 hotellrum samt ytterligare konferensutrymmen.

Om Stallmästaregården
Stallmästaregården är Stockholms äldsta så kallade utgårdsvärdshus – ett hus utanför tullarna. Miljön har kvar mycket av den ursprungliga 1700-talskaraktären.
Stallmästaregården har sitt namn efter Ebbe Håkansson, stallmästare hos Carl Carlsson Gyllenhielm på Karlberg, i var ägor Brunnsviken ingick. Håkansson fick egendomen av sin uppdragsgivare och började på 1630-talet uppföra en byggnad med en osedvanlig stor sal, vilket antyder att stallmästaren redan från början hade en tanke på någon form av festarrangemang i lokalerna. Det antas bland annat vara i denna sal som den blivande drottningen Kristina som nittonåring firade midsommar 1645.
1741 tillkom lusthuset som sedan dess stått i anläggningens mitt. 1782 etablerades kompositionen med Värdshuset, Tingshuset och Lusthuset.
1924 utökades Värdshuset med ny stor matsal. En terrass med stödfunktioner för kökshanteringen tillkom 1952. 1984 övergick egendomen från statlig till privat ägo genom Tore Wretmans företag. Efter Nobis övertagande 1988 genomfördes en stor teknisk ombyggnad, samtidigt med strävan att göra så litet avtryck som möjligt i den yttre miljön; helt i linje med föreskrifterna i byggnadsminnesförklaringen som trädde i kraft 1985.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige