Image
Banken 18 och 19 markerade med blått.
Banken 18 och 19 markerade med blått. Bild: Besqab

Besqab säljer två fastigheter med 195 byggrätter i Solna till Alecta Fastigheter

Transaktioner Besqab har, genom bolagsaffär, avyttrat 195 byggrätter i Solna för en köpeskilling om cirka 300 miljoner kronor. Alecta Fastigheter är köpare av de två ingående fastigheterna, Solna Banken 18 och Solna Banken 19.
Publicerad den 8 Oktober 2024

Besqab har tecknat avtal med Alecta avseende försäljning av Besqab Knölsvanen Bostad AB respektive Besqab Fastighetsbolaget Anlos K AB, vilka är lagfarna ägare till fastigheterna Solna Banken 18 och Solna Banken 19, med cirka 195 byggrätter längs Solnavägen. Köpeskillingen uppgår till cirka 300 miljoner kronor. Affären medför en positiv resultateffekt samt ett likviditetstillskott om cirka 300 miljoner kronor. Affären bokförs i det fjärde kvartalet.
De nu sålda fastigheterna har varit del av ett större projektområde, motsvarande fyra huskroppar med cirka 400 bostäder, där Besqab har genomfört en första etapp och är i slutfasen av den andra etappen om cirka 100 bostadsrätter i projektet Solna Parad.
– Vi utvärderar ständigt vår byggrättsportfölj i syfte att nå bästa möjliga resultat för Besqab. Solna Centrum är ett jättefint läge där vi har uppfört cirka 200 nya bostäder under de senaste åren med ett mycket fint resultat. Affären är till fördel för båda parter då den skapar förbättrade förutsättningar för Alecta att vidareutveckla Solna centrum samtidigt som likviditet frigörs för Besqab att investera i nya bostadsprojekt, säger Besqabs vd för Magnus Andersson.
– Vi är sedan tidigare en stor aktör på platsen och är en långsiktig ägare och utvecklare av Solna centrum. Förvärvet av Banken 18 och 19 stärker vår möjlighet att tillsammans med staden och övriga aktörer utveckla platsen vidare. Det finns en stor potential i översiktsplanens ambition att utveckla Solna centrum till en ännu mer tydlig stadskärna i Solna, säger Lena Boberg, vd för Alecta Fastigheter.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nytt Öresundsavtal kan påverka fastighetsbolagen

Bolag Under föregående vecka meddelade regeringen att den beslutat lägga fram en proposition som föreslår att det nya Öresundsavtalet som undertecknades i juni i år godkänns av riksdagen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige