Efter ett tillstånd från Miljödomstolen kommer Arlanda under hösten att börja bygga en akvifär i Brunkebergsåsen, intill flygplatsen.
– LFV Arlanda har som mål att vara en koldioxidneutral flygplats år 2012. På fyra år har vi mer än halverat våra koldioxidutsläpp, säger Kenth Arvidsson, chef Arlanda Energi.
Akvifären kan beskrivas som en stor grundvattenbehållare med samma funktion som en termos.
Kallt vatten pumpas upp ur akvifären på sommaren för att användas i flygplatsens fjärrkylnät. Det uppvärmda returvattnet pumpas sedan tillbaka under jorden och lagras till vintern då det används för att smälta snö på flygplanens uppställningsplatser och förvärma ventilationsluft.
Arlanda förbrukar energi som en stad med 25 000 invånare. Ytor stora som hundra fotbollsplaner behöver kylas på sommaren och värmas på vintern.
Med akvifären minskar flygplatsens årliga elförbrukning med fyra GWh och fjärrvärmeförbrukningen med omkring 15 GWh, alltså totalt 19 GWh vilket motsvarar årsförbrukningen av energi för 1 000 villor.
Sedan 2005 använder Arlanda enbart grön el och sedan 2006 fjärrvärme från biobränsle. Akvifären gör att dessa volymer av grön el och fjärrvärme av biobränsle nu frigörs för andra att köpa.
– Det blir alltså en dubbel miljöeffekt, säger Kenth Arvidsson.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.