Image

AP Fastigheter ny ägare till Skrapan

TRANSAKTIONER Stockholms stad beslutade förra året att hitta en ny ägare som kan ta över fastigheten Skrapan. Svenska Bostäder har utvecklat fastigheten med omgivning till ett livfullt område, och det har varit viktigt för staden att hitta en aktör som kan fortsätta det arbetet. Köpeskillingen motsvarar ett fastighetsvärde på 1,2 miljarder kronor.
Publicerad den 17 April 2008

I december förra året inleddes processen genom att staden formulerade ett antal krav på en potentiell köpare:

* Långsiktigt investeringsperspektiv
* Utfästelse att behålla studentbostäderna
* God erfarenhet av fastighetsförvaltning i Sverige
* Finansiell stabilitet

Efter en budgivningsprocess har ett avtal nu träffats med AP Fastigheter. AP Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag och ägs till lika delar av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden. Bolaget har stor erfarenhet av såväl hyreslägenheter och studentlägenheter som kommersiella fastigheter. Totalt äger bolaget cirka 8 800 lägenheter, varav cirka 4 600 är studentlägenheter.

- Vi är glada över att ha hittat en erfaren, seriös och långsiktig ny ägare till Skrapan. AP Fastigheter uppfyller alla våra krav på en ny ägare och har goda möjligheter att fortsätta utveckla Skrapan utifrån den grund som Svenska Bostäder har lagt, säger Kristina Alvendal (m), ordförande i Svenska Bostäder.

- Skrapan är ett strategiskt förvärv som vi är mycket glada över. Det är ett utmärkt tillskott till vårt bestånd av studentbostäder och stärker samtidigt vår portfölj med kommersiella lokaler. Dessutom är det ett känt landmärke i hela Stockholmsregionen som vi är stolta att få äga, säger Fredrik Wirdenius, vd för AP Fastigheter.

Köpeskillingen motsvarar ett fastighetsvärde på 1,2 miljarder kronor. Innan affären kan genomföras ska den godkännas av Svenska Bostäders styrelse och sedan av kommunfullmäktige. Om så sker överlåts Skrapan till AP Fastigheter från och med den 16 juni. Stadens rådgivare i affären har varit Newsec Investment AB.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige