Image
Utredare Peter Larsson och bostadsministern Andreas Carlson.

Insatsteam ska lösa bostadsbyggandet i nyindustrialiseringsorter

Bostäder Fyra bostadsministrar, 3,5 år som samordnare och varav ett år som utredare – nu kommer förslagen från den statliga utredaren för hur bostadsbyggandet ska öka. Rapport från ett skeende är namnet som utredare Peter Larsson gett utredningen om hur samhällsbyggandet i Norrbottens och Västerbottens län ska öka och strukturella hinder minska. Tre förslag är redan under beredning och nu kommer fler förslag på hur aktörerna ska samordnas för att säkra befolkningsförsörjningen ska gå i rätt takt för den gröna industrins framfart.


Bromma Blocks.

Svenska Handelsfastigheter köper Bromma Blocks för knappt 1,2 miljarder

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter har ingått avtal med CBRE IM om förvärv av Bromma Blocks för 1,173 miljarder kronor. Förvärvet omfattar fem fastigheter med en total uthyrningsbar yta om knappt 57 500 kvadratmeter och en välbelägen byggrätt om cirka 50 000 kvadratmeter BTA. Coop, City Gross, Elgiganten, XXL, Jula och Rusta hör till de större hyresgästerna. Förvärvet gör att Svenska Handelsfastigheters totala handelsyta passerar en miljon kvadratmeter.


Visionsbild av Handelsbankens nya kontor i Innerstan, Norrköping.

ICA och Handelsbanken får nya lokaler i Lundbergs Fastigheters Innerstan

Uthyrning Utvecklingen och omvandlingen av Lundbergs Fastigheters citykvarter i Norrköping fortsätter och nu presenteras två nya satsningar i form av ICA och Handelsbanken. ICA, som redan finns med befintlig butik i galleria Spiralen, bygger ut och bygger om medan Handelsbanken flyttar sitt befintliga citykontor till nya lokaler.


Christina Heikel, stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren. I bakgrunden illustrationen av Framtidens Backaplan, som när det är klart 2040 kommer bidra med 9 000 bostäder.

Göteborg växer mest i hela Sverige: "Bostäderna är den svaga länken"

Bostäder Igår, tisdag, publicerade SCB nya siffror för deras prognos för hur mycket städerna kommer växa i befolkningsmängd de kommande åren. I topp ligger Göteborg, som kommer växa med över 16 000 invånare. För huvudstaden är den siffran bara 10 000. Men att vara den staden som ska växa mest ställer också större krav på kommunen. Det menar Christina Heikel som är stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren.


Thomas Holm är vd för Svenska Handelsfastigheter.

Snabba puckar när miljardförvärvet gick i lås

Transaktioner Igår tillträdde Svenska Handelsfastigheter 1,3-miljardersförvärvet från Brunswick, den tredje största affären som bolaget någonsin genomfört. För Fastighetssverige berättar vd:n Thomas Holm om de snabba förhandlingarna, potentialen i det nya beståndet och varför byggrätterna får vila på obestämd tid.


Åkersberga 16, en av fastigheterna portföljen som Partners Group nu sålt till Svenska Handelsfastigheter.

Partners Group avyttrar större handelsportfölj till Svenska Handelsfastigheter

Bolag Partners Group har ingått avtal om att avyttra en större handelsportfölj till Svenska Handelsfastigheter för cirka 1,3 miljarder kronor. Portföljen, som varit ägd i strukturerna Sveafastigheter Fersen och Sveafastigheter Fersen II, har förvaltats av Brunswick Real Estate på uppdrag av Partners Group sedan 2015. Frånträde planeras äga rum den 30 maj 2024.


Jönköping, mot norr, sett från Stadsparken.

Svenska Handelsfastigheter tilldelas markanvisning med byggrätt i Jönköping

Bygg/Arkitektur Svenska Handelsfastigheter har fått en markanvisning i det expansiva området Strandängen norr om centrala Jönköping. Avsikten är att uppföra en byggnad om cirka 3 000 kvadratmeter för handel och livsmedel. Tillträde till marken beräknas ske efter sommarsemestrarna.


Kåpan Pensioner och Fjärde AP-fonden köper Länsförsärkringas andel i Svenska Handelsfastigheter

Bolag Svenska Handelsfastigheters storägare Kåpan Pensioner och Fjärde AP-fonden har påkallat förvärv av Länsförsäkringar Livs aktier i Svenska Handelsfastigheter. Efter affären kommer de båda att äga knappt hälften var av bolaget, medan vd fortsatt kommer att äga en minoritetspost.


Johan Eklund.

Svenska Handelsfastigheter rekryterar från NP3

Bolag Svenska Handelsfastigheter stärker organisationen genom att rekrytera Johan Eklund som regionchef Nord.


Mörsaren 5.

Bostadsrättsförening förvärvar på Gärdet i Stockholm

Ekonomi/Finansiering Bostadsrättsföreningen Mörsaren 5 har den 8 maj förvärvat fastigheten Stockholm Mörsaren 5 på Rindögatan 19 i Stockholm för ombildning till bostadsrätt.


Strömpilens handelsområde i Umeå.

Dollarstore ny hyresgäst hos Svenska Handelsfastigheter

Uthyrning Svenska Handelsfastigheter har tecknat ett nytt hyresavtal om knappt 2 600 kvadratmeter med Dollarstore vid Strömpilen Umeå. Med en hyrestid på tolv år förväntas denna etablering bli ett långsiktigt och lönsamt samarbete för bägge parter.


Noel Abdayems NCPA Capital har erhållit masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan Five Guys och siktar på att etablera minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. Den första är planerad att lanseras i Stockholm till hösten.

Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.


Jens Magnusson, SEB, Andreas Wallström, Swedbank, Christina Nyman, Handelsbanken, Tor Borg, Citymark Analys och Robert Boije, SBAB ger sin syn på hur Riksbanken kommer att agera kring räntan vid dagens besked.

Stor ekonomipanel – så gör Riksbanken med räntan

Ekonomi/Finansiering Blir det en första räntesänkning idag eller väntar Riksbanken till juni i alla fall? Den frågan får vi svar på idag när nästa penningpolitiska besked kommer. Fastighetssverige har samlat ett antal tunga ekonomiska röster för att få deras syn på hur Riksbanken kan komma att agera, vad som talar för respektive emot en sänkning och vilken effekt beslutet kan få på bostads- och fastighetsmarknaden framöver.


Handelsbanken öppnar kontor i Atrium Ljungbergs Bas Barkarby.

Handelsbanken till Atrium Ljungbergs Bas Barkarby

Uthyrning Handelsbanken har tecknat avtal om nytt kontor i Bas Barkarby i Järfälla. Avtalet omfattar cirka 360 kvadratmeter och det nya kontoret öppnar för bankens kunder i september.


Stora Bostadsdagen Göteborg
Agneta Kores, Christina Heikel, Terje Johansson och Mariette Hilmersson diskuterar bostadsbyggande och bostadsbrist på Stora Bostadsdagen GBG den 16 maj.

Stora Bostadsdagen GBG: Nyckelaktörer om hur vi får fart på bostadsbyggandet

Stora Bostadsdagen Göteborg Om tre veckor, den 16 maj, är det dags för 2024 års upplaga av Stora Bostadsdagen GBG. Den här gången på nya Clarion Hotel Draken. Under dagen får vi lyssna till en tung panel med nyckelaktörer på göteborgsmarknaden och deras syn på hur vi får fart på bostadsbyggandet och löser bostadsbristen.


Handelbankens analytiker Johan Edberg inför bolagens Q1-rapporter.

Ny rapportperiod – här är nyckelfrågorna för bolagen

Bolag Idag inleds årets första rapportperiod för fastighetsbolagen när Atrium Ljungberg släpper sin Q1-rapport. Fastighetssverige har pratat med Handelsbankens analytiker Johan Edberg som berättar vad han förväntar sig av bolagens rapporter, vad han kommer titta mest efter och hur ränteutvecklingen kommer påverka den fortsatta utvecklingen inom sektorn.


Totalt står huvudstadsregionen för 40 procent av landets samlade konkurser.

Stockholms Handelskammare: Sju byggföretag går omkull varje dag och antalet konkurser når rekordnivåer

Ekonomi/Finansiering En oroande ökning av företagskonkurser i Stockholm hotar att påverka regionens ekonomiska tillväxt, enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare som har analyserat siffror från kreditupplysningsföretaget UC.


Ingelsta handelsområde i Norrköping.

Svenska Handelsfastigheter tecknar avtal i Västerås och Norrköping

Uthyrning Svenska Handelsfastigheter har tecknat två femåriga hyresavtal med Candy World i Västerås respektive Norrköping. Avtalen avser en sammanlagd butiksyta om drygt 1 800 kvadratmeter, varav drygt 1 000 kvadratmeter utgörs av Västeråsbutiken. Butiksöppningarna är planerade till december i Västerås respektive oktober i Norrköping.


Handelsbanken lämnar kontoret på Första Långgatan för Stuveriet i Nya Masthuggskajen.

Storbanken lämnar vakans hos jätte när kontor flyttar

Uthyrning Omlokaliserar till nya utvecklingsområdet – lämnar vakans hos noterade jätten.


Thomas Holm, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter tecknar sitt femte hyresavtal med Thansen

Uthyrning Svenska Handelsfastigheter fortsätter expandera tillsammans med den danska kedjan Thansen, som är en ledande aktör inom däck, reservdelar och andra biltillbehör. Detta sedan Thansen tecknat sitt femte hyresavtal med Svenska Handelsfastigheter. Avtalet avser en ny butik om knappt 1 100 kvadratmeter vid Hemlingby köpcentrum i Gävle med planerad öppning i september.