Image

Antropolog förstärker arkitekturen i White

AFFÄRER Whites senaste strategiska rekrytering är varken arkitekt eller ingenjör, utan socialantropolog. Med bred omvärldsanalys och djup människokunskap ska Viktoria Walldin förstärka företagets position inom social hållbarhet och arkitektur på brukarnas villkor.
Publicerad den 25 Juni 2009

– Det är ämnen som många pratar om, men med White känns det att man verkligen vill göra något på allvar, säger Viktoria som redan är involverad i flera framtidsprojekt.

I en tid då \″hållbarhet\″ blivit närmast ett modeord vill White bredda innebörden av begreppet. Whites inställning är att verklig hållbarhet inte bara är en fråga om miljö. De ekonomiska och sociala dimensionerna är minst lika viktiga.

– Det går inte att skapa vettig arkitektur och stadsbyggnad utan att involvera människorna som ska leva i den, säger Anders Svensson som är vd för White. Men för att brukarnas inflytande ska tas tillvara måste vi lära oss mer om hur människor tycker och tänker i varje given situation. Viktoria får en viktig roll i utvecklingen mot en arkitektur som är både bredare och djupare förankrad.
Viktorias väg mot White har gått från uppväxten i ett miljonprogramsområde, via studier i socialantropologi och företagsekonomi. Hon har arbetat fem år med marknadsföring inom Time-Warner-koncernen i USA innan hon ställde om kompassen.

– Jag kände att jag var mer intresserad av att förstå människor än att sälja saker, och jag är mer intresserad av gruppen än av individen.

De senaste åren har Viktoria arbetat i företaget Inculture, med undersökningar och omvärldsanalyser.

Hennes och Whites vägar korsades i samband med ett seminarium, där Viktoria fick i uppdrag att genomföra en undersökning.

Nu knyts hon till White och är bland annat involverad i den stora Husby-dialogen, som handlar om förnyelsen av ett antal stora miljonprogramsområden i norra Stockholm. Projektet drivs framåt i samspel mellan Svenska Bostäder, Hyresgästföreningen, White och de boende i området. Viktorias roll är att samordna de synpunkter som kommit in genom omfattande intervjuer och möten med cirka 2000 boende.

– Det är extremt intensivt och väldigt lärorikt. De som bor i området är ju de verkliga experterna, och genom att verkligen lyssna på dem har vi möjlighet att skapa bostadsområden som är hållbara på riktigt.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige