Image
Eva Landéns Corem och Joakim Alms Alm Equity siktar på att bilda och notera ett bostadsutvecklingsbolag.
Eva Landéns Corem och Joakim Alms Alm Equity siktar på att bilda och notera ett bostadsutvecklingsbolag. Bild: Corem och Axel Ohlsson

Alm och Corem på väg att bilda bostadsbolag – kan noteras nästa år

Bolag Alm Equity och Corem Property Group utvärderar möjligheten att skapa ett gemensamt förvaltningsbolag med 24 000 framtida hyresbostäder.
Publicerad den 23 November 2021

Alm Equitys affärsområde Projektutveckling har under hösten utvärderat vilka byggrätter som lämpar sig för att utveckla ett bestånd av hyresbostäder. Utöver de byggrätter som är bäst lämpade till privatmarknaden eller redan är sålda till Svenska Nyttobostäder så har affärsområdet cirka 11 000 byggrätter för förvaltningsmarknaden.

Alm Equity och Corem har tecknat en avsiktsförklaring med syfte att skapa ett gemensamt bolag ägt till lika delar som har en initial byggrättsportfölj om totalt cirka 24 000 bostäder i Stockholmsområdet och Mälardalen. Syftet med bolaget är att utveckla yteffektiva och klimatsmarta hyresbostäder för egen förvaltning. Den initiala portföljen beräknas färdigutvecklad ha ett driftnetto på över två miljarder kronor räknat på dagens hyresnivåer.

Strukturen för det gemensamma bolaget kommer definieras under den kommande månaden och förväntas kunna presenteras innan årsskiftet 2021. Avsikten är att notera det gemensamma bolaget på Stockholmsbörsen 2022 med syfte att skapa en kapitalstruktur som möjliggör att bolaget kan expandera.

– Vi har arbetat intensivt med att bygga upp en ny förvaltningsaffär runt våra byggrätter. Vi är glada att tillsammans med Corem kunna skapa ett gemensamt bolag som kan bli en av Sveriges största bostadsförvaltare på sikt, säger Joakim Alm, vd, Alm Equity.

Bolaget har som målsättning att skapa fortsatt tillväxt och kan utökas till att bestå av fler fastighetsägare.
– Vi ser att det finns stor potential i våra byggrätter vad gäller utveckling av hyresbostäder. Att skapa ett bolag dedikerat till den utvecklingen synliggör de värden som finns och genom samarbetet med Alm Equity ökas potentialen ytterligare. För Corems del lyfter vi samtidigt fokus på kommersiella fastigheter och tar fortsatta steg avseende investment grade, säger Corems vd Eva Landén.

Alm Equitys affärsområde Projektutveckling kommer efter affären genomförts ha en kvarvarande portfölj om knappt 8 000 bostadsbyggrätter med ett beräknat slutvärde på 24 miljarder kronor varav cirka 4 500 är sålda till Svenska Nyttobostäder och resterande kommer säljas till privatmarknaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Corem Property Group på Branschguiden

Corem har sedan starten 2007 förvärvat, förvaltat och förädlat kommersiella fastigheter i Sverige och Danmark. Vi har ett långsiktigt perspektiv i allt vi gör och förvaltar fastigheterna med egen personal med målet att vara en riktigt bra affärspartner, med närhet till våra hyresgäster.

Genom 2021 års förvärv av Klövern kompletterades Corems bestånd av fastigheter för citynära logistik med Klöverns bredare fastighetsbestånd med tonvikt på kontor. Tillsammans är vi nu ett av Nordens ledande fastighetsbolag, med ett brett utbud av kommersiella lokaler och fortsatt foku...

Läs mer om Corem Property Group på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige