Enligt förslaget måste företag som lånar pengar från allmänheten ha tillstånd som kreditmarknadsbolag eller bank.
Roger Akelius menar att pengarna hans kunder har sparade hos honom är mycket säkrare än på många andra ställen.
I ett mejl till Fastighetssverige skriver han:
”Den nya lagen ska stoppa några få privata företag, däribland Akelius, men låter huvuddelen ett tjugotal ekonomiska föreningar fortsätta. Finansinspektionen anser inte att den behöver skydda sparare från fastighetsbolaget HSB Landskrona, rörelseförlust 2,5 miljoner, vilket räddas av räntevinster på 30 miljoner och 130 miljoner i eget kapital enligt förra årets bokslut. Detta företag visar inte kvartalsbokslut.
Akelius egna kapital är ungefär hundra gånger så stort, vinsten de först nio månaderna i år är över en miljard. Akelius har vanligtvis en miljard i likvida medel. Inlåning från sparkunder är 396 miljoner, vilket alltså räcker för att återbetala till alla kunder i morgon före klockan tolv. Medelkunden hos Akelius har sparat 16 000 kr, eftersom alla kunder är väl medvetna om att det saknas insättningsgaranti. Nu agerar Finansinspektionen överförmyndare och ska stoppa inlåning till Akelius men inte till HSB Landskrona.
För att skydda insättare finns en övre gräns på femtio tusen kronor. Akelius måste först förlora fjorton miljarder innan en kund kan drabbas, vilket är skillnaden mellan total skuld och marknadsvärde.
Jag har sedan 1974 förvaltat åtskilliga miljarder åt ett par hundra tusen sparkunder. Det har hittills inte fallerat. Min ordförande har fyrtio års erfarenhet från finans bland annat som vd för Danske Bank i Sverige. Erfarna finansförvaltare har investerat 500 miljoner i företagsobligationer och banker 20 miljarder hos Akelius. Låt folket få förtroende att själva avgöra hur de sparar upp till femtio tusen kronor!
Jag kräver att Finansinspektionen redovisar:
# Av vilken anledning Akelius är en större fara än ekonomiska föreningar
# Varför medborgare får förtroende att köpa aktier i SAS och Telia till valfria belopp, men inte får spara 50 000 kronor till fast ränta."
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.