Image
Rutger Arnhult.

Arnhult har sålt mer i Castellum

Bolag Rutger Arnhult fortsätter att minska sitt innehav i Castellum och har sålt flera miljoner aktier den senaste månaden. Samtidigt fortsätter aktien att backa på börsen och är nu nära den nivån som Akelius köpte in sig på i oktober förra året.


Under det år som gått sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Fastighetssverige bland annat skrivit om Roger Akelius donationer, Henrik Saxborns volontärarbete för Ukrainska flyktingar, Eastnines försäljningsproblem och Bonavas avveckling av sin ryska verksamhet. Dessutom har vi skrivit om hur CA-koncernens jordbruksbolag i Ukraina påverkades svårt i inledningen av kriget.

Ett år efter invasionen – så har Fastighetssverige skrivit om krigets påverkan

Bolag Rysslands invasion av Ukraina är den händelse som påverkade världsläget allra mest under 2022 och fick självklart stor påverkan även på fastighetsbranschen. Flera bolag stod för betydande hjälpinsatser i form av olika insamlingar och bistånd till Ukraina och samtidigt beslutade även en rad stora bolag som tidigare haft verksamhet och gjort affärer i Ryssland att lämna den ryska marknaden. Här sammanfattar Fastighetssverige en del av det vi har skrivit utifrån krigets påverkan det senaste året.


Ralf Spann.

Akelius ökar hyresintäkterna – tyngs av lägre värderingar

Bolag Akelius ökar sina hyresintäkter och det underliggande resultatet i det fjärde kvartalet. Nettoresultatet tyngs av värdenedgångar.


Roger Akelius gästar Anna Hedenmo i Min sanning på SVT.

Roger Akelius: "Börsanalytikerna är astrologer"

Sverige I SVT-programmet Min sanning svarade Roger Akelius på frågor om sitt liv, sin karriär i fastighetsbranschen och gav sin syn på börsanalytikers förmåga att analysera framtiden för marknaden.


Nyheterna som intresserade flest av Fastighetssveriges läsare under 2022

Sverige Ni är 40 000 som nås av våra nyhetsbrev. Det här var de mest lästa artiklarna på fastighetsverige.se under 2022.


Heimstaden vill bygga ägarlägenheter i toppen av Kronprinsen som tornar upp sig i bakgrunden och på fastigheten i förgrunden, Eons gamla huvudkontor, så vill man bygga bostäder, handel och kontor. Huvudbyggnadens södra och lågdelens östra sida bedöms lämplig som bostadsgård.

Kronprinsen som förvandlas – därför återupplivar Heimstaden Akelius gamla planer

Bygg/Arkitektur För Fastighetssverige kommenterar bolaget satsningen på lägenheter i toppen av klassiska Kronprinsen och utvecklingen av Eons gamla huvudkontor.


Maria Strandberg har både hunnit tillträda och säga upp sig som CFO på Castellum under 2022. Detsamma gäller Rutger Arnhult som ersatte Biljana Pehrsson som vd i början av året för att sedan säga upp sig i mitten av december. Samtidigt har Roger Akelius bolag Akelius gått in som ny storägare i Castellum som haft gott om turer under 2022.

Arnhults elva månader på vd-stolen – här är alla turerna i Castellum under 2022

Bolag 2022 har varit ett turbulent år för hela fastighetssektorn och ett bolag som det svängt extra ordentligt om är jätten Castellum. Fastighetssverige går här igenom turerna i bolaget från det att Rutger Arnhult ersatte Biljana Pehrsson som vd den 10 januari fram till det att han meddelade sin avgång drygt elva månader senare.


Roger Akelius och Rutger Arnhult.

Roger Akelius om Arnhults avsked, nästa vd:s egenskaper och Akelius ägande i Castellum

Bolag En ny bomb har briserat i fastighetsbranschen: Rutger Arnhult kliver av som vd för Castellum. Roger Akelius, grundare av Castellums största ägare Akelius, kommenterar beskedet och berättar vad han vill se för egenskaper hos nästa vd och om möjligheterna att Akelius fortsätter öka sitt ägande i Castellum.


Rutger Arnhult, vd för Castellum.

Rutger Arnhult fortsätter sälja Castellum-aktier – Akelius inte köpare

Bolag Efter att i oktober ha sålt 40 miljoner aktier i Castellum, motsvarande 12,2 procent av bolaget, för 4,6 miljarder kronor till Akelius fortsätter nu Rutger Arnhult att sälja Castellum-aktier via M2 Asset Management. Den här gången säljer han 2,3 miljoner aktier, motsvarande cirka 0,7 procent av bolaget, för 303 miljoner kronor. Köper den här gången var dock inte Akelius, uppger Roger Akelius för DI.


Rutger Arnhult.

Miljardförlust för Arnhults M2 Asset Management

Bolag Rutger Arnhults investment- och fastighetsbolag M2 Asset Management redovisar en mångmiljardförlust i det tredje kvartalet. Rutger Arnhult blev tidigare i oktober tvungen att sälja 12 procent av sitt innehav i Castellum till Akelius för att M2 skulle kunna fullfölja sina finansiella åtaganden.


Roger Akelius och Rutger Arnhult.

Efter Akelius utspel – Castellums styrelse föreslår pausad utdelning

Bolag Castellums styrelse ser en fortsatt stängd obligationsmarknad utan tecken på återhämtning i närtid. För att värna bolagets kreditbetyg har styrelsen därför beslutat om en skärpt finanspolicy och ett besparingsprogram med minskat investeringsutrymme under 2023 i syfte att stärka bolagets balansräkning. Styrelsen kommer inte heller att föreslå utdelning till kommande årsstämma.


Tidigare vd:n på väg mot comeback

Bolag Efter långa uppehållet är tidigare storbolags-vd:n redo för en återkomst till branschen.


Roger Akelius och Rutger Arnhult.

Akelius köpte fler aktier i Castellum under oktober

Bolag Roger Akelius och Akelius Residential Property har köpt ytterligare aktier i Castellum under oktober.


Roger Akelius och Rutger Arnhult.

Roger Akelius utspel: Känga till Arnhult och vill se slopad utdelning

Bolag Castellum måste slopa utdelningen till aktieägarna vid nästa årsstämma, säger nye storägaren Roger Akelius i en intervju med Göteborgsposten. I samma intervju ger han även uttryck för att ha tappat förtroendet för bolagets vd Rutger Arnhult.


Ralf Spann.

Akelius lyfte driftnettot och intäkterna

Bolag Akelius redovisar minskande nettoresultat under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan, men hyresintäkterna uppgick till 80 miljoner euro (54), en ökning med 48,1 procent mot föregående år.


Ralf Spann.

Akelius premiärköper i Quebec City

Transaktioner Akelius har gjort sitt första köp i Quebec City i Kanada. Det inkluderar 216 lägenheter och priset är 23 miljoner euro, cirka 250 miljoner kronor.


Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Hall ett år efter Akelius-förvärvet: "Köpte på perfekt fel tidpunkt..."

Bolag I slutet av oktober 2021 fick Heimstaden slutgiltigt godkännande om förvärvet av Akelius fastighetsportföljer i Tyskland, Danmark och Sverige. Nästan ett år senare blickar Heimstadens vd Patrik Hall tillbaka på det jättelika 92-miljardersförvärvet och den, i backspegeln, "perfekt felaktiga tidpunkten" för köpet. Han berättar också hur de ser på framtiden för beståndet idag.


Ralf Spann kliver in i Castellums valberedning sedan Akelius blivit största ägare i bolaget.

Förändring i Castellums valberedning efter Akelius förvärv

Bolag Ralf Spann ersätter Patrik Essehorn i Castellums valberedning.


Ralf Spann kommenterar Akelius stora köp i Castellum som innebär att de ersätter Rutger Arnhult som bolagets största ägare.

Spann om Akelius jätteköp i Castellum

Bolag I torsdags förra veckan köpte Akelius 40 miljoner aktier i Castellum av M2 Asset Management för 4,6 miljarder kronor, en affär som motsvarar 12,2 procent av det totala antalet aktier i Castellum. Transaktionen gör Akelius till största ägare i Castellum samtidigt som försäljningen gör att Rutger Arnhult minskar sitt ägande till 6,1 procent och blir näst största ägare. För Fastighetssverige berättar Akelius vd Ralf Spann om tankarna bakom det stora köpet och hur ambitionen ser ut med innehavet.


Roger Akelius kommenterar storförvärvet i Castellum från Rutger Arnhults M2 Asset Management.

Roger Akelius om storköpet i Castellum

Bolag Akelius är tillbaka på den svenska marknaden genom jätteförvärvet av aktier i Castellum. För Fastighetssverige ger Roger Akelius sin syn på affären.