Image
Roger Akelius blir ny huvudägare i Academedia.
Roger Akelius blir ny huvudägare i Academedia. Bild: Nicklas Tollesson

Roger Akelius nya miljardinvestering – blir ny huvudägare i Academedia

Ekonomi/Finansiering Roger Akelius stiftelse Akelius Foundation förvärvar Mellby Gårds post på 24,4 procent av aktierna i utbildningsbolaget Academedia. Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 1,68 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.
Publicerad den 14 Februari 2024

Akelius betalar 65 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på 22,6 procent jämfört med Academedias stängningskurs på tisdagen. Affären innebär också att Akelius ersätter Mellby Gård som största ägare i Academedia.

– Vi känner stor trygghet i att Academedia får en ny ansvarsfull huvudägare med stort engagemang i utbildning, och resurser att utveckla verksamheten vidare, säger Johan Andersson, vd på Mellby Gård.

Affären kräver myndighetsgodkännande, vilket innebär att Mellby Gård kvarstår som huvudägare i Academedia tillsvidare. Då Akelius Foundation är baserat utomlands krävs godkännande från Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Ett sådant godkännande beräknas komma under första halvåret 2024.

Roger Akelius uppger till Dagens industri att han gör affären eftersom han kan pedagogik och vill förbättra läroupplevelsen.

– Det är därför som jag gör den här affären. Min dröm är att kunna visa att tusentals fler elever är godkända efter nian, att tusentals fler klarar högskoleprovet, att barn till invandrare kan skriva och räkna på svenska och att mobbningen i skolor minskas radikalt, säger han.

Akelius kommenterar också Academedias roll som börsnoterat bolag, och säger att det viktigaste inte är att "squeeza ut vinster", utan att förbättra för elever och lärare.

Säljaren Mellby Gård uppger att de tänker använda pengarna från affären till att investera i sina onoterade innehav.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige