Image
Roger Akelius gästar Anna Hedenmo i Min sanning på SVT.
Roger Akelius gästar Anna Hedenmo i Min sanning på SVT. Bild: Torbjörn Haag/SVT

Roger Akelius: "Börsanalytikerna är astrologer"

Sverige I SVT-programmet Min sanning svarade Roger Akelius på frågor om sitt liv, sin karriär i fastighetsbranschen och gav sin syn på börsanalytikers förmåga att analysera framtiden för marknaden.
Publicerad den 18 Februari 2023

På söndag kväll är Roger Akelius gäst i SVT-programmet Min sanning och Fastighetssverige har sett programmet i förväg. I samtal med programledaren Anna Hedenmo berättade Roger Akelius öppenhjärtigt om sitt liv och sin tid i fastighetsbranschen.

Akelius gav sin syn på anklagelserna att han skulle ägnat sig åt skatteplanering och så kallade lyxrenoveringar, varför han inte bor på heltid i Sverige, om sitt välgörenhetsarbete och de miljarder han skänkt bort. Akelius berättade även om sina nya förhoppningar att kunna starta 1 000 nya skolor med hjälp av Unicef och UNHCR.

Akelius verkar som alla andra fastighetsbolag i en ny ekonomisk verklighet när Anna Hedenmo frågade honom när det vänder, och skämtsamt lade till "du som kan se in i framtiden" passade Roger Akelius på att ge sin syn på analytikers förmåga att göra framtidsspaningar.
– Jag kan inte se in i framtiden, skrattade Roger Akelius innan han fortsatte:
– Alla som gör prognoser för framtiden, det är horoskop. Det är ren astrologi.
SVT: Så börsanalytikerna är ingenting att lita på?
– De är astrologer.
SVT: Är de astrologer?
– Ja.
SVT: Har de aldrig rätt?
– Forskningen visar väldigt tydligt att om du har någon som har varit stjärna på aktier i fem år så finns det inga som helst tecken på att den nästa år ska vara bra eller dålig, det finns ingen korrelation där. Av indexfonderna når 80 procent inte ens upp till index.
SVT: Är du lika dålig som alla andra?
– Ja, det är jag, svarade Akelius med ett skratt.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige