Image

”Fastighetsobligationer kräver nytänkande”

Juridik Det talas om obligationer som ett alternativ för att finansiera fastigheter – men det händer inte mycket. Advokaten André Andersson på Mannheimer Swartling ger i Fastighetssveriges senaste pappersmagasin sin syn på hur man kan få igång en fungerande marknad för fastighetsobligationer.
Publicerad den 14 Juni 2012
Bild: Niclas Liedberg

I Fastighetssverige # 2 2012 har vi ett stort tema kring fastighetsjuridik. I detta skriver André Andersson om fastighetsobligationer. Han skriver bland annat:

”Det behövs också nytänkande när man strukturerar säkerhetspaketet för en fastighetsobligation. Det är här jag som advokat kan bidra med mina idéer.
Den enkla lösningen är givetvis att begära pantbrev. Finns det inte redan uttagna pantbrev är detta dock en mycket oattraktiv lösning. Oavsett vilket, så tror jag inte att en långsiktig marknad för fastighetsobligationer kan bygga på pantbrevssäkerhet. Just nu är det kanske attraktivt att ge ut obligationer backade av befintliga pantbrev eftersom möjligheten till finansiering i bank är begränsad, men i en normal marknad kommer det rimligen alltid vara billigare att använda pantbrevssäkerhet för ett banklån vilket refinansieras via säkerställda obligationer (covered bonds) utgivna av den långivande banken. Obligationer baserade på pantbrev ger också en oflexibel struktur som försvårar för det bolag som ger ut obligationerna att disponera över den finansierade fastighetsportföljen.
För att skapa långsiktiga förutsättningar för fastighetsobligationer så behöver man skapa en annan struktur för säkerheten. Jag tror att det är möjligt att skapa alternativa säkerhetsstrukturer genom vilka man undviker att betala stämpelskatt för nya pantbrev samtidigt som man gör det möjligt att byta ut fastigheter i fastighetsportföljen utan att det påverkar säkerheten negativt.
Hur gör man då detta? Jo…”

Läs hela André Anderssons text i Fastighetssveriges senaste nummer. Du kan läsa hela magasinet som e-tidning här. Du hittar krönikan på sidorna 82-84.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige