Image

WSP anlitas för Libyens återuppbyggnad

AFFÄRER Konsultföretaget WSP ska genomföra ett fyraårigt projekt, värt 100 miljoner kronor, i Libyen. Infrastrukturen ska förbättras och 1080 bostäder ska byggas i den centrala delen av landet.
Publicerad den 10 Mars 2008

WSP har undertecknat ett avtal med den libyska statliga organisationen Housing & Infrastructure Board (HIB). Avtalet omfattar projektledning av ett större projekt i Wadi Shatti, i landets centrala regioner, cirka 650 kilometer söder om Tripoli.

Projektet innebär en rehabilitering av infrastruktur och byggande av 1080 nya bostäder. Det nya projektet sträcker sig över fyra år och arvodet är på cirka 100 miljoner kronor.

WSP har funnits i Libyen sedan 2005 och har under åren varit engagerade i ett flertal projekt. Ett exempel är det så kallade "3rd Generation Planning Project", ett stort planeringsprojekt som berör de nordvästra delarna av landet. Detta projekt sträcker sig över fem år och sysselsätter runt 25 konsulter och planerare, huvudsakligen svenskar.

WSP är också engagerade i projektledning av ett stort konferenscenter, hotell, och anläggandet av en ny park som ska stå färdigt till Khadaffis firande av sina 40 år vid makten. Utöver dessa två projekt har WSP också arbetat med ett stort vattenprojekt som nu är färdigställt.

HIB är en nyskapad statlig organisation med målet att förse Libyen med en kvarts miljon nya bostäder samt att modernisera stora delar av den infrastruktur som förfallit under de år EU:s och USA:s sanktioner effektfullt har verkat. Det har nu gått över tre år sedan sanktionerna avvecklades och landet kan med hjälp av oljeintäkter ta sig an ett återuppbyggnadsarbete med full kraft. HIB förfogar själva över 50 miljarder USD för sina projekt och landet i sin helhet har avsatt mer än 200 miljarder USD för en återuppbyggnad under de kommande åren.

– WSP ser Libyen som en fantastisk marknad under en överskådlig framtid, säger David Montgomery, VD för WSP International Sweden AB. Vi för därför konkreta diskussioner med strategiska partners om att etablera ett samägt bolag i landet som ska förse WSP med nya projekt och samtidigt bygga upp den lokala kapaciteten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Slutförhandlar om stora avyttringen

Bolag Aros Bostad gör en stor affär med ALM Equity och samtidigt är de i slutskedet av förhandlingarna om att sälja en stor hyresrättsportfölj. För Fastighetssverige ger Aros vd Magnus Andersson en uppdatering.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige