Image

Wallenstam skapar ny port till Stockholm

BYGG Två 20-våningstorn med 267 hyresrätter vid Essingeledens brofäste – Wallenstams Kungsholmsporten blir ett nytt landmärke i Stockholm.
Publicerad den 15 April 2009

Kungsholmsporten kommer att bestå av två 20-våningstorn i mörk Terrazzo med tre utskjutande skänklar som är 7-8 våningar höga. Rygg mot rygg skapar huskropparna två E-formade kvarter på var sin sida Essingeleden. Stockholms stad investerar i en park mellan tornen och under bron, samt i ett promenadstråk längs med vattnet.

- Vi ser mycket fram emot att nu göra verklighet av Kungsholmsporten och räknar med att komma i gång med markarbeten i maj månad. Det känns extra viktigt att i rådande tider både kunna bidra med hyresrätter i ett bra läge och samtidigt kunna bidra med sysselsättning till 500 årsarbeten, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Husen är passivhusinspirerade och byggs med tjocka, extraisolerade väggar och lågenergifönster. System för värmeåtervinning med mekanisk till- och frånluft möjliggör att varm frånluft tillvaratas liksom värmespill från elektrisk utrustning, sol och människor. Värmepump installeras för resterande värmebehov som täcks av Wallenstams egenproducerade vindkraftsel. Lägenheterna är yteffektiva från 35 till 140 kvadratmeter och det årliga beräknade energibehovet per lägenhet uppgår till 50-55 kWh/kvm.

Nordvästra Kungsholmen är ett av Stockholms största tillväxtområden och en ny stadsdel börjar ta form här. Redan i början av 2005 såg Wallenstam möjligheterna för nybyggnation på detta unika utrymme och nu har detaljplanen vunnit laga kraft. Tillsammans med Wingårdh Arkitektkontor presenterades förslaget som nu godkänts av såväl Byggnadsnämnden som Skönhetsrådet.

Projektet Kungsholmsporten uppfyller Wallenstams avkastningskrav om minst sju procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige