Image

Världens högsta trähus kan byggas i Bålsta

Bygg/Arkitektur Håbohus och Bjerking som står bakom förslaget till det 17 våningar höga trähuset som rymmer 55 bostäder, kontor och allmänna ytor.
Publicerad den 12 September 2016

Bidraget fick högst poäng i den markanvisningstävling som utlysts av Håbo kommun och huset i trä och glas ska ligga intill Resecentrum i Bålsta. Det kommer att rymma 55 bostäder samt kontorsytor på tre våningsplan. På bottenplanet planeras för en restaurang-/cafédel och dessutom kommer allmänheten att kunna ta sig upp till husets tak via en hiss från torget.

– Vi behövde dels uppfylla samtliga tävlingskriterier och kombinera det med ett lätt och luftigt intryck där vi synliggjort den primära träkonstruktionen, dels skapa en byggnad som det går att få driftsekonomi som hyreshus på och samtidigt skapa något som är byggbart. Eftersom byggnaden ligger i framkant på vad som hittills varit tekniskt möjligt har vi i tidigt skede kvalitetssäkrat byggsystemet, säger Björn Johanson, avdelningschef på Bjerking Fastighetsutveckling.

Trästommen är det bärande elementet, medan glasfasaderna bidrar till byggnadens lätthet. Och med hjälp av vindturbiner högst upp, räknar Håbohus med att den egenproducerade elen ska täcka hälften av husets förbrukning.

– Vi använder ett välkänt byggnadsmaterial på ett nytt och spännande sätt och gör samtidigt en insats för miljön. Ambitionen är att skapa ett unikt boende och samtidigt en byggnad som hela Håbo kan känna sig stolta över. Vi är fantastiskt glada över att ha fått det här uppdraget, säger Mats Norrbrand, vd för Håbohus.

Världens i dag högsta trähus är Treet som ligger i norska Bergen och har 14 våningar.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige