Image

USA:s räddningsplan svenskinspirerad

EKONOMI Räddningsplanen för de amerikanska bankerna har inspirerats av den svenska bankakutens arbete i början av 1990-talet. -Det finns stora likheter mellan den amerikanska finanskrisen och vår egen finanskris i början av 1990-talet. Det handlar ju om en finans- och fastighetsbubbla som leder till stora förluster i banksektorn, säger Riksgäldens chef Bo Lundgren, som nyligen träffade företrädare för den amerikanska centralbanken i New York för att berätta om bankakutens arbete.
Publicerad den 22 September 2008

Bo Lundgren var skatteminister i den borgerliga regeringen 1991 och var tillsammans riksbankschefen Stefan Ingves och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström arkitekterna bakom bankstödsnämnden eller bankakuten som den kom att kallas.

Den bildades 1993 sedan Sverige kastats in i den värsta finanskrisen sedan 1930-talet efter flera års hysterisk spekulation i bland annat fastigheter.
Nu har Bo Lundgren varit i USA och informerat om bankakuten, skriver TT.

-Jag har varit i USA flera gånger i år och berättat hur vi faktiskt gjorde i Sverige, säger Bo Lundgren till TT.

Han hävdar att det finns goda möjligheter för staten att få tillbaka pengarna.
-De utlägg vi fick göra handlade om 65 miljarder kronor. Men tillsammans med det faktum att vi bland annat restaurerade Nordbanken innebar att utläggen redan 1997 mer än halverats i form av återvinningar, säger Bo Lundgren till TT.

-Och sedan dess har staten sannolikt fått tillbaka alla pengar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige