Image
Bolånen står för största delen av svenskarnas skulder.
Bolånen står för största delen av svenskarnas skulder. Bild: Istock

Svenskarnas skulder når tredjeplatsen i EU – bolånen utgör största delen

Ekonomi/Finansiering Svenskarna har tredje högst skulder i EU, visar en ny sammanställning från SCB. De svenska hushållens skulder består till störst del av bolån – som vuxit i takt med kraftigt ökande bostadspriser.
Publicerad den 25 April 2023

– Den höga skuldsättningen gör hushållen sårbara vid ränteuppgångar, som vi sett det senaste året. Dessutom är hushållens räntekänslighet större i Sverige än i många andra länder, eftersom svenska hushåll är benägna att välja rörlig ränta i större utsträckning, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Hushållens skuldsättning har i Sverige ökat i flera årtionden eftersom det varit relativt enkelt att få lån samtidigt som låga räntor gjort det förhållandevis billigt. När situationen nu förändrats viker den svenska skuldkvoten nedåt för första gången sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet.

– Sveriges skuldkvot har ökat snabbt de senaste tjugo åren och ligger på en hög nivå jämfört med många andra länders. Under 2022, i samband med att antalet bostadsaffärer stannade av och priserna föll, sjönk skuldkvoten i Sverige.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hovrätten avslår Oscar Properties rekonstruktionsansökan – överklagar till HD

Bolag Den 20 maj överklagade Oscar Properties tingsrättens beslut att neka bolaget rekonstruktion och nu har Svea hovrätt gjort sin bedömning i frågan – beslutet är att de avslår bolagets överklagan, det framgår av en handling från hovrätten som Fastighetssverige tagit del av. Oscar Properties har nu själva bekräftat att de överklagar beslutet till Högsta domstolen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige