Image

Stort rekryteringsbehov av lantmätare

PERSONAL Trots rådande lågkonjunktur är behovet av att rekrytera personal till Lantmäteriet stort i dag och under en kommande tioårsperiod. Framför allt behövs lantmätare.
Publicerad den 8 Juni 2009

Lantmäteriet står inför en framtid där stora pensionsavgångar är att vänta. Inom fem till tio år räknar man med att en tredjedel av personalstyrkan har gått i pension. Det motsvarar ett rekryteringsbehov på 200-250 personer per år och kompetens behövs inom förrättningsverksamhet, lantmätare, mätingenjörer, systemutvecklare, jurister och medarbetare till tjänsteexporten.

Behovet av att nyrekrytera i sådan omfattning står i skarp kontrast till den konjunktursvacka Sverige nu befinner sig i. Senaste statistik från Arbetsförmedlingen visar att 215 067 personer är öppet arbetslösa. Antalet utbildade akademiker utan arbete uppgår till 9 646 personer enligt Akademikernas a-kassa.

Lise-Lotte Sjöberg på personalfunktionen på Lantmäteriet berättar att det trots omfattande arbetslöshet är svårt att hitta kvalificerad personal till vissa yrkeskategorier:

− Framför allt märker vi att lantmätare är ett bristyrke. Tillgången till personer med rätt kompetens är otillräcklig eftersom alltför få väljer denna utbildning.

− För att möta behovet genomför vi studentkampanjer och informerar kontinuerligt på mässor och arbetsmarknadsdagar. Gymnasieelever som ska välja universitetsutbildning saknar oftast kunskap om vad en lantmätare gör och har sällan eller aldrig kommit i kontakt med yrkesgruppen. Det är en utmaning för oss.

− Att vara lantmätare är ett mycket socialt yrke med ett stort antal kontakter och möten med människor. Det är något som jag har märkt inte riktigt överensstämmer med den bild ungdomar har, säger Lise-Lotte Sjöberg. Hon framhåller vidare att en kombination av teknik, juridik och ekonomi samt intresse för natur gör dig lämplig för yrket .

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige