Image

Starkt förvaltningsresultat från Hemfosa

Bolag Hemfosa redovisar ett kraftigt höjt förvaltningsresultat för årets andra kvartal.
Publicerad den 20 Augusti 2014
Jens Engwall. Bild: Niclas Liedberg
Jens Engwall.

Hyresintäkterna uppgick till 386 miljoner kronor (399).

Förvaltningsresultatet uppgick till 333 miljoner kronor (113), vilket motsvarar 5,1 kronor per aktie (4,5).

Resultat efter skatt uppgick till 333 mkr (152), motsvarande 5,1 kronor per aktie (6,1).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 67 miljoner kronor (26), motsvarande 1,0 kronor per aktie (1,0).

Den totala derivatportföljen omstrukturerades, vilket medförde -55 miljoner kronor i realiserade värdeförändringar. Samtidigt sänktes den genomsnittliga räntan från 4,28 procent till 3,28 procent.

- Hemfosa presenterar för det andra kvartalet ett stabilt förvaltningsresultat och en förbättrad intjäningsförmåga. Samtidigt har vi gjort ett antal intressanta affärer och tagit flera steg för att öka förutsättningarna för tillväxt. Även om antalet transaktioner var relativt få är jag nöjd med utfallet, skriver vd Jens Engwall i vd-ordet.

- Under kvartalet har vi finansierat upp bolaget – ägarspridningen under våren tillförde bolaget totalt 809 miljoner kronor – och emitterat obligationslån om 1 200 miljoner kronor. Det ger oss en än mer gynnsam finansiell situation och en solid grund inför Hemfosas fortsatta expansion.

- Vi fortsätter också stärka vår egen organisation för att hålla hög kvalitet i arbetet med våra befintliga fastigheter och för att kunna genomföra nya affärer. Under sommaren anställde vi en regionchef i Stockholm.

- Trots att vi har lång erfarenhet i fastighetsbranschen är Hemfosa för många ett okänt företag, med bara ett kvartal bakom sig som börsbolag. Vi har fått många tusen aktieägare och relationen till dem vill vi vårda väl. Jag och mina kollegor har som ambition att framöver träffa både stora och små aktieägare i så hög grad som möjligt för att berätta om Hemfosas verksamhet, utmaningar och möjligheter.

- Utöver att utveckla vårt befintliga fastighetsbestånd är Hemfosas huvudfokus att hitta och genomföra intressanta, gärna komplexa, fastighetsaffärer. Utmaningen framåt, som jag ser det, är den just nu ökade konkurrensen om objekt. Men vi tror samtidigt att det är en situation då Hemfosas styrkor blir extra viktiga. Med vår kunskap, erfarenhet och genomförandekraft i kombination med tillgång till kapital och ett stort kontaktnät i branschen är vi väl förberedda att ta ännu fler och större tag om fastighetsmarknaden. Jag förutspår en spännande höst för Hemfosa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige