Image

Slopad skatt på hyresrätter föreslås

Sverige Bostadsbeskattningskommittén föreslår att den kommunala fastighetsskatten på hyresbostäder som upplåts av bostadsförvaltande företag slopas från och med år 2015.
Publicerad den 14 Januari 2014

Kommittén konstaterar att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med andra upplåtelseformer, och föreslår därför en slopad kommunal fastighetsavgift.

Detta ska finansieras med sänkt tak för rot- och rutavdrag, från 50 000 till 34 000 kronor.

Sabos vd Kurt Eliasson menar att det behövs mer åtgärder.

– Utredningen synliggör obalansen men vi behöver mer rejäla åtgärder. Dagens skatteregler hämmar på ett mycket oroväckande sätt nyproduktionen av hyresrätter, säger Kurt Eliasson.

– Det är ett steg i rätt riktning. Men kommitténs förslag minskar bara obalansen mellan upplåtelseformerna marginellt, eftersom fastighetsavgiften är så låg och den inte betalas de första 15 åren i nyproduktion. Mer måste därför till för att jämställa skattevillkoren, säger Kurt Eliasson.

Kommittén konstaterar att ovanstående förslag dock inte får fart på bostadsbyggandet i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige