Image

Skövdebostäder: budgeten stoppar 132 studentlägenheter

Bygg/Arkitektur I Sveriges nya budget slopas investeringsstödet vid årsskiftet. Det innebär att ansökningar om investeringsstöd som ännu inte behandlats riskerar att inte få stöd. I Skövde äventyrar detta nu projektet Kurorten med 132 studentlägenheter som kan missa 43 miljoner kronor, 26 procent av projektkostnaden.
Publicerad den 17 December 2018
Dan Sandén Bild: Skövdebostäder
Dan Sandén

– Utan investeringsstödet blir kalkylen omöjlig att få ihop. Det skulle innebära alldeles för höga hyror för en student. Detta gör att vi kan bli tvungna att ställa in projektet om inte Länsstyrelsen och Boverket hinner bevilja vår ansökan före årsskiftet, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

Skövdebostäder har kommit långt i planerna att bygga 132 lägenheter på Kurorten i Skövde. Upphandlingen är klar och bygglovet beräknas vinna laga kraft den 27 december.

– Vår ambition var att sätta spaden i marken i vår. Men nu kan vi alltså förmodligen inte räkna med de 43 miljoner kronorna i investeringsstöd, alltså 26 procent av kostnaden för projektet, och därför är det som sagt högst osäkert om vi kan genomföra projektet överhuvudtaget. Mycket olyckligt om det blir så eftersom studentbostäder verkligen behövs, säger Dan Sandén.

– Problemet är att många byggherrar räknat med stöd i sina kalkyler eftersom det hela tiden pratats om antingen en fortsättning eller successiv nedtrappning i samtal om kommande budgetförslag från alla partier. Med en successiv nedtrappning skulle vi ju få en chans att jobba annorlunda med kommande projekt eftersom vi självklart måste pressa priserna på alla sätt vi kan. Men de projekt som nu redan är påbörjade har i många fall också utformats för att möta kraven för stödet. Det här påverkar inte bara oss i Skövde utan väldigt många kollegor i branschen som just nu är i samma situation. Det vore rimligt att alla ansökningar som ligger inne just nu ändå behandlas och får ett beslut, säger Dan Sandén.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Älskar det här bolaget"

Bolag Vid årsskiftet kommer Hufvudstaden första gången på 2000-talet ha en annan vd än Ivo Stopner. Tillträdande Anders Nygren berättar om tankarna när han fick frågan och om arbetet med överlämningen från sin företrädare.Vid årsskiftet kommer Hufvudstaden första gången på 2000-talet ha en annan vd än Ivo Stopner. Tillträdande Anders Nygren berättar om tankarna när han fick frågan och om arbetet med överlämningen från sin företrädare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY