Image

Skanska vinstvarnar – miljardnedskrivningar i USA

Bolag Skanska gör nedskrivningar i USA om 1,3 miljarder kronor – USA-chef byts ut.
Publicerad den 19 Oktober 2018

Skanskas rörelseresultat för tredje kvartalet 2018 uppgår till cirka 0,5 miljarder kronor (1,5) och inkluderar projektnedskrivningar och nedskrivningar i USA om totalt 1,3 miljarder kronor.

Skanska gör projektnedskrivningar på 0,9 miljarder kronor relaterade till byggfasen av två pågående OPS-projekt i USA. Projektnedskrivningarna orsakades av ytterligare kostnadsökningar till följd av lägre produktionstakt och förseningar. Skanska gör också goodwill nedskrivningar om 0,4 miljarder kronor, ingen kassaflödespåverkan, avseende processen att lämna den amerikanska energisektorn.

Efter projektnedskrivningar och nedskrivningar beräknas Skanskas rörelseresultat för det tredje kvartalet 2018 uppgå till cirka 0,5 miljarder kronor (1,5).
I samband med detta byter Skanska Business Unit President för Skanska USA Civil – Richard Cavallaro får gå och ersätts med omedelbar verkan av Don Fusco.

Han sitter i ledningsgruppen för Skanska USA Civil och har varit Chief Operating Officer för västra regionen sedan 2015, med ansvar för all verksamhet i delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington.

Don Fusco har arbetat 29 år i byggbranschen och 16 år för Skanska.

Implikationerna för Skanskas strategi i USA blir att:
# Avstå från anbud på så kallade mega design-build OPS-projekt.
# Avstå från anbud på så kallade Engineering, Procurement and Construction (EPC) projekt.
# Utforska en försäljning av energiverksamheten.
# Stänga ned projektutvecklingsfunktionen inom Infrastrukturutveckling.

Skanskas Q3-rapport släpps den 8 november.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige