Image

Skanska skapar Kulturhusets nya huvudentré

BYGG Kulturhusets huvudentré med ingång från Sergels torg håller på att få ett ansiktslyft. På uppdrag av Fastighetskontoret ansvarar Skanska för bygget där Kulturhuset vill skapa ett nytt bibliotek i världsklass, Bibliotek Plattan, på samma plats där Läsesalongen låg under 70-talet.
Publicerad den 9 Februari 2010

Arbetet med ombyggnaden av våning Plattan är i full gång och ska vara färdigt lagom till Stockholms Kulturfestival, med planerad invigning den10 augusti. Den berörda delen av våning Plattan kommer att vara avspärrad för allmänheten fram till nyinvigningen. Entrén till Kulturhuset i gatuplan är öppen som vanligt under hela perioden.

– Det är alltid speciellt att arbeta i publika projekt, med allmänheten tätt inpå. Sergels torg är ju en gigantisk knytpunkt med tiotusentals förbipasserande varje dag. Vår ambition är att minimera eventuella störningar och hoppas att stockholmarna i sluttampen kommer att njuta av sitt nya Kulturhus och Sergels torg, säger Bengt Staaff på Skanska.

I och med renoveringsarbetet vill Kulturhuset skapa ett nytt bibliotek i världsklass med skönlitteratur och ett stort urval av böcker inom konst, arkitektur och design.

– Ombyggnaden av våning Plattan kommer att vara den mest betydelsefulla förändringen av Kulturhuset under lång tid framöver. Den öppna, lockande entrén till kulturen med ett bibliotek där ordet och texten står i centrum kommer att innebära ett stort lyft för alla våra besökare. Förutom bibliotek så kommer vi också kunna erbjuda ett utställningsgalleri, en scen, butik, restaurang och välkomnande informationsdisk på våning Plattan, säger kulturhuschefen Eric Sjöström om de stora förändringarna som är på gång.

Fastighetskontoret är byggherre och hyr ut Kulturhuset till kulturförvaltningen.

- Johan Bäckman
johan@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige