Image

Skanska lanserar världsledande miljösystem

MILJÖ Skanska inför det internationella miljöcertifieringssystemet LEED i den nordiska husbyggnadsverksamheten. Det innebär att Skanska blir först i Norden med att erbjuda kunder och hyresgäster miljöcertifiering enligt LEED av såväl byggprojekt som kommersiella projekt. Alla Skanskas nya egenutvecklade kommersiella fastighetsprojekt och nya lokaler för den egna verksamheten kommer också att certifieras enligt LEED.
Publicerad den 10 Februari 2009

LEED står för "Leadership in Energy and Environmental Design" och är ett världens ledande system för miljöcertifiering av byggnader. Resursanvändning, byggnadens läge, utformning och inomhusklimat samt minimering av energiförbrukning och avfall är några av de kriterier som ligger till grund för en LEED-klassificering.

Certifieringen utförs och verifieras av en oberoende tredje part genom den amerikanska miljöorganisationen United States Green Building Council, USGBC.

Med start idag kommer inledningsvis omkring 100 nordiska Skanska-medarbetare att utbildas för att leda LEED-arbetet och vara rådgivande för Skanskas kunder. Utbildningen genomförs med hjälp av några av Skanskas cirka 350 LEED-ackrediterade amerikanska medarbetare. Utbildningen godkänns och övervakas av den oberoende organisationen Green Building Certification Institute.

LEED-systemet i kombination med LEED-utbildningen ger Skanska ett verktyg för en helhetsbedömning av byggnaders miljöegenskaper baserat på internationellt erkända och objektiva metoder.

Skanska har uppfört cirka 70 LEED-certifierade projekt i USA och det första i Tjeckien. För närvarande utvecklas de första LEED-projekten i Finland och Sverige.

Sju Skanska-projekt har uppnått den europeiska EU GreenBuilding-klassningen som innebär minst 25 procents lägre energianvändning än vad som föreskrivs i de nationella normerna. LEED täcker in såväl energiaspekten som den vidare miljöpåverkan. LEED-certifiering och EU GreenBuilding-klassning kan användas parallellt.

– Efterfrågan på miljöklassade och energieffektiva byggnader ökar nu snabbt. Denna tendens kommer att accentueras ytterligare när marknaden vänder upp. Då kommer vi att vara redo. I USA har flera storstäder och delstater redan infört krav på LEED-certifiering av nya byggnader. Idag bor cirka 40 procent av den amerikanska befolkningen i dessa områden och vi har där genomfört en rad LEED-projekt, säger Johan Karlström.

– Vi har en god grund att bygga vidare på. Sedan år 2002 är hela koncernen miljöcertifierad enligt ISO 14001. Och vi har visat att vi kan uppfylla högt ställda miljökrav i såväl Norden som i USA och Europa. Genom att nu anta ett gemensamt system kommer vi att förbättra såväl kunskapsöverföring som genomförande.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige