Skanska har slutit avtal med ESS, European Spallation Source, om att bygga andra etappen av en forskningsanläggning i världsklass i Lund. Arbetet utförs av Skanska Sverige (75 procent) i samarbete med Skanska UK (25 procent). Det innebär att 900 miljoner kronor inräknas i orderingången för Skanska Sverige för andra kvartalet 2015, och resterande del i orderingången för Skanska UK i samma kvartal.
ESS, European Spallation Source, är en sameuropeisk forskningsanläggning som kommer att användas inom en rad forskningsområden som miljö, medicin, mat och material. Anläggningen är en neutronkälla där forskare från hela världen ska kunna studera material för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.
Skanska och ESS tecknade förra året ett samverkansavtal för hela byggprojektet samt ett utförandeavtal för första etappen som bland annat innefattar schaktningsarbeten, acceleratortunnel och ett antal anslutande byggnader.
Den andra etappen som det nu slutits avtal om, innefattar installationer i ett antal byggnader, ställverk och transformatorer, markarbeten inklusive pålning, landskapsarbeten samt betongarbeten till målbyggnad och experimenthallar.
Byggprojektet planeras i ett flertal etapper där separata avtal sluts vid inledningen av varje etapp. Arbete pågår för att fastställa omfattning och kostnad för kommande etapper.
Forskningsanläggningen ska vara färdigbyggd 2019.
Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.
I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.
Skanska Kommersiell U...
Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Teknik Pattern är plattformen som vill förstå fastigheter och områden. Gör man det tillräckligt bra kan man nämligen göra förutsägelser om utvecklingen framåt och då kanske det också går att göra platsutveckling mer hållbar. Fastighetssverige har intervjuat Daniel Emgård, affärsutvecklare på Pattern. – Kan man förstå fastigheterna i det sammanhang de ligger i, den påverkan de har och hur de utvecklas – då blir det spännande på riktigt!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.