Image
Ilija Batljan, vd för SBB.
Ilija Batljan, vd för SBB. Bild: SBB

SBB justerar 2021-resultatet

Bolag SBB har gjort en stor genomlysning efter blankarrapporten. Det hela leder till lägre värdeförändringar och högre förvaltningsresultat än i Q4-rapporten.
Publicerad den 4 April 2022

SBB har publicerat årsredovisning och hållbarhetsrapport för 2021 på sin webbplats. SBB har i samband med arbetet med årsredovisningen gjort en viss omarbetning av tidigare publicerade finansiella rapporter och nyckeltal för 2020 och 2021.

Värdeförändringar fastigheter har justerats ner med 473 miljoner kronor och uppskjuten skatt upp med 68 miljoner kronor för 2021. Samtidigt justeras förvaltningsresultatet upp med 293 miljoner kronor. Nettoeffekten av omarbetningarna innebär att årets resultat minskar med 247 miljoner kronor till 25 601 miljoner kronor.

Justeringen motsvarar cirka 1 procent av det tidigare kommunicerade resultatet.
Med anledning av den blankarrapport från Viceroy Research som publicerades i februari 2022 har SBB:s revisorer vid sin granskning av Årsredovisningen genomfört en omfattande genomlysning och kontrollerat samt dokumenterat varje påstående i blankarrapporten. Särskild vikt har lagts på värderingar och genomförda transaktioner under de två senaste räkenskapsåren. Granskningen har tagit mycket resurser i anspråk och har genomförts av ett utökat revisionsteam.

SBB har antagit en mer försiktig och konservativ bedömning av den redovisningsmässiga hanteringen av tilläggsköpeskillingar vid förvärv och försäljningar. Utöver denna omarbetning har bolaget gjort korrigering av felaktigheter i säkringsredovisningen och i redovisningen av uppskjuten skatt vilket bolaget noterade i samband med årsredovisningsarbetet.

Nettoeffekten av omarbetningarna innebär att årets resultat minskar från 25 849 miljoner kronor till 25 601 miljoner kronor och resultat per stamaktie A och B från 17,35 kronor till 17,17 kronor. Vidare minskar eget kapital som en följd av justeringarna från 83 832 miljoner kronor till 82 971 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige