Image
SBB möjliggör elibilsladdning – räknar med 30 000 – 40 000 laddstolpar de närmaste åren.
SBB möjliggör elibilsladdning – räknar med 30 000 – 40 000 laddstolpar de närmaste åren.

SBB bygger för elbilsladdning – beräknar upp till 40 000 laddpunkter

Bolag SBB har nu påbörjat etablering och utbyggnad av nätverk och infrastruktur för elbilsladdning. Som en del av SBB:s hållbarhetsvision 2030 kommer inom de närmsta åren 30 000 – 40 000 laddpunkter byggas i hela Sverige.
Publicerad den 6 April 2022

Som Europas ledande aktör inom social infrastruktur har SBB stora möjligheter att investera i teknikutveckling och hållbara lösningar som bidrar till kärnverksamheten och ett hållbart samhälle.

Intresset för elbilar ökar, trender visar på en stark tillväxt de närmaste tio åren. För att möta efterfrågan måste fler laddstolpar bli en naturlig del av infrastrukturen. I dag sker laddning av elbilar till 80–90 procent hemma eller på arbetsplatsen. SBB utvärderar nu ett antal olika partners på flera orter i Sverige för att sedan påbörja utbyggnationen av laddstolpar vid ett 20-tal fastigheter under sommaren. Totalt kommer SBB bygga 30 000 – 40 000 laddpunkter under kommande år som ger en minskning om cirka 70 000 ton koldioxid per år.

– Vi märker en ökad efterfrågan från våra hyresgäster att det ska finnas laddstolpar i nära anslutning till deras bostad eller deras verksamhetslokaler. Detta är en naturlig satsning för oss då det dels möter våra hyresgästers behov, dels bidrar till en hållbarare samhälle där vi går ifrån fossila bränslen. Detta i kombination med vårt övriga hållbarhetsarbete i vårt fastighetsbestånd gör att vi närmar oss vårt mål att vara klimatpositiva till år 2030, säger Marika Dimming, IR- och hållbarhetsansvarig, SBB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige