Image
Robert Boije.
Robert Boije. Bild: SBAB

SBAB: Balans för hyresrätter – fortsatt underskott på villor

Bostäder Det råder balans mellan efterfrågan och utbudet på nya bostadsrätter i Sveriges tre storstadslän och i de flesta regionstäderna. I de regionstäder och kommuner där utbudet av nya bostadsrätter de senaste åren varit större än efterfrågan går trenden mot balans. Det förklaras troligen av den betydligt lägre byggtakten sedan toppåret 2017. Underskottet på nyproducerade villor i många områden består. Det kan delvis förklara varför villapriserna påverkats mindre negativt av coronakrisen än bostadsrätterna. Detta enligt SBAB Booli Housing Market Index.
Publicerad den 28 Maj 2020

Undersökningen för första kvartalet 2020 visar att det för Sverige som helhet var balans för samtliga tre stora bostadsformer småhus, bostadsrätter och hyreslägenheter och att potentialen för att sälja nyproducerade småhus överlag är betydligt bättre än för bostadsrätter.

I de regionstäder och kommuner där utbudet av nya bostadsrätter de senaste åren varit tydligt större än efterfrågan går trenden mot balans.

– Vi har haft ett stort överskott av nyproducerade bostadsrätter i vissa regionstäder och kommuner. Men vi ser nu en tydlig trend mot balans. Detta kan troligtvis förklaras av den markanta nedgången i nyproduktionen sedan toppåret 2017, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Indexet för villor speglar ett fortsatt underskott i många regionsstäder och kommuner. Inte i någon av de undersökta områdena råder överskott av nyproducerade villor, till skillnad från fallet för bostadsrätter.

– Detta resultat kan troligtvis förklaras av att många kommuner de senaste åren varit mer fokuserade på att upplåta mark för produktion av bostadsrätter och hyresrätter än för villor. Preferensundersökningar pekar på att en stor andel av hushållen gärna vill bo i villa och vårt index visar dessutom att efterfrågan på nyproducerade villor är hög i förhållande till utbudet. Detta är information som det nog finns anledning för kommunerna att ta i beaktande i större utsträckning vid planeringen av nya bostadsområden framöver, säger Robert Boije.

– Jämfört med övriga nordiska länder sticker den låga produktionen av villor i Sverige ut. Av antalet färdigställda bostäder de senaste åren ligger andelen villor i Sverige på 25–30 procent, att jämföra med 35-50 procent i våra grannländer, säger Robert Boije.

– Att det finns ett underskott på nyproducerade villor i många regioner och kommuner, kan troligen delvis förklara varför villapriserna påverkats mindre negativt av coronakrisen än bostadsrätterna, säger Robert Boije.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tidigare JM-chefens doldisbolag vinner mark

Bolag Efter 20 år som tjänsteman inom fastighetsbranschen gav sig Martin Svahn ut på egen hand i fastighetsdjungeln förra året. Med bolaget Valvbron Fastigheter börjar han nu vinna mark inom lager- och industrisegmentet. Fastighetssverige berättar mer om verksamheten och tillväxtambitionerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY