Image
David Mindus, vd för Sagax.
David Mindus, vd för Sagax. Bild: Sagax

Sagax miljardköper i Frankrike

Transaktioner Sagax har indirekt förvärvat 27 procent av en fastighetsportfölj omfattande 43 fastigheter med en uthyrningsbar area om 285 000 kvadratmeter och 902 000 kvadratmeter friköpt mark i Frankrike.
Publicerad den 7 Maj 2024

Fastigheterna är fullt uthyrda till Metro AG som använder lokalerna för grossistverksamhet inom HORECA-segmentet. Hyresavtalen har en genomsnittlig återstående löptid om 10,3 år. Metro AG har fler än 90 000 anställda och omsättningen uppgick till cirka 350 miljarder kronor under 2023.

Fastighetsportföljen är koncentrerad till Paris-, Lyon-, Lille- och Marseilleregionerna och har ett externt bedömt marknadsvärde om motsvarande 3 450 miljoner kronor. Årshyran uppgår till motsvarande 277 miljoner kronor och är indexerad till ILC, ett standardindex för kommersiella hyresavtal i Frankrike. Hyresgästen svarar för samtliga drifts- och underhållskostnader med undantag för periodiskt underhåll.

Sagax genomför transaktionen genom förvärv av 27 procent av andelarna i det fastighetsägande SPV-bolaget. Andelarna är onoterade och förvärvas från Amundi Real Estate.

Sagax har därutöver förvärvat 2 fastigheter i Spanien och 1 fastighet i Finland. Fastigheterna har en sammanlagd uthyrningsbar area om 25 300 kvadratmeter huvudsakligen bestående av lokaler för lager- och industriändamål. Årshyran uppgår till motsvarande 14 miljoner kronor. Uthyrningsgraden uppgår till 100 procent. Hyresavtalens genomsnittliga återstående löptid uppgår till 4,6 år.

Sagax sammanlagda investering uppgår till motsvarande 1 090 miljoner kronor och tillträde har skett.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige