Förvaltningsresultatet för Q2 ökade till 196 miljoner kronor (179). I samband med förtida refinansieringar har kostnader av engångskaraktär belastat kvartalets resultat med 28 miljoner kronor.
Omvärdering av fastigheter påverkade resultatet med totalt 346 (218) miljoner kronor, varav 48 (245) miljoner kronor från joint ventures.
Omvärdering av räntederivat påverkade resultatet med totalt 149 (–139) miljoner kronor, varav 79 (-58) miljoner kronor från joint ventures.
Periodens resultat efter skatt uppgick till 537 (207) miljoner kronor.
David Mindus skriver i vd-ordet:
- Periodens finansiella kostnader inkluderar engångskostnader om 28 miljoner kronor. Dessa kostnader belastade resultatet för det andra kvartalet till följd av att Sagax valde att refinansiera motsvarande hälften av sin räntebärande upplåning (4,3 miljarder kronor) i förtid. Kostnaderna består i huvudsak av periodiserade utgifter som skulle ha kostnadsförts under lånens resterande löptid. Refinansieringarna har lett till lägre finansiell risk och bättre villkor. Resultateffekten av refinansieringen framgår av Sagax intjäningsförmåga som per 1 juli beräknas till 953 miljoner kronor på årsbasis. Intjäningsförmågan har således ökat med 105 miljoner kronor sedan 1 april varav 23 miljoner kronor är hänförligt till lägre finansiella kostnader trots att upplåningen samtidigt ökat med 682 miljoner kronor till följd av investeringsverksamheten. Återstående ökning av intjäningsförmågan förklaras av de förvärv vi gjort under året och fördelas lika mellan våra joint ventures och den helägda fastighetsportföljen.
- Sagax värderar fastigheterna externt och redovisar normalt sett relativt små värdeförändringar. Under första halvåret redovisar dock Sagax värdeförändringar om 341 miljoner kronor (+2,4 %) varav 298 miljoner kronor under andra kvartalet. Värdeförändringen förklaras i princip uteslutande (287 av 341 miljoner kronor) av sjunkande avkastningskrav till följd av en starkare investeringsmarknad i framför allt Stockholm. Sagax Stockholmsportfölj svarade för 68 procent av hela portföljens värdeförändring motsvarande en uppjustering om 3,9 procent av fastighetsvärdena sedan årets början. Marknadsvärdet på fastigheterna i våra övriga marknader har stigit med 108 miljoner kronor motsvarande 1,6 procent. Min uppfattning är att både denna diskrepans i värde¬förändring och den relativt stora värdejusteringen i Stockholm speglar investeringsmarknaden på ett korrekt sätt. Ränteläget och tillgången till kapital har påverkat värdena men det är framför allt den snabba befolkningsökningen och den därmed följande framtida bostadsprojektspotentialen som drivit värdet på fastigheter i de äldre industriområdena i Stockholm. Jag utesluter inte att värdena kan komma att stiga ytterligare.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.