Image

Sabo sågar delar av regeringsförslag

SVERIGE Regeringens förslag på nya regler för de kommunala bostadsbolagen är bra för framtidens allmännytta och följer i allt väsentligt Sabos och Hyresgästföreningens förslag från april 2009. Däremot behöver ändringar göras när det gäller värdeöverföringar från bolagen till kommunerna. Det måste även bli tydligare vad som menas med att vara både affärsmässig och allmännyttig, menar Sabo.
Publicerad den 14 Januari 2010

Sabo, Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag, har nu lämnat sitt remissyttrande över departementspromemorian "Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag – överväganden och förslag".

Regeringen föreslår bland annat att bolagens hela fria, egna kapital ska kunna föras över till kommunen, i de fall pengarna används till bostadsförsörjningsändamål. Det kravet är orimligt, menar Sabo

- Kapitalet består av överskott från driften och försäljningar av fastigheter, och är i huvudsak bundet i fastigheter. Många företag kan tvingas ta lån för att klara detta. En fri utdelning försämrar också möjligheterna att renovera miljonprogrammets bostäder, varnar Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo.

När det gäller värdeöverföring från bostadsbolagen till kommunerna, anser Sabo att en begränsning måste göras till att avse hela fjolårets vinst. Den ska kunna användas till att främja integration och social sammanhållning samt säkra bostadsbehovet för personer som kommunen har särskilt ansvar för. Men det måste bli väsentligt tydligare vilken typ av åtgärder det handlar om.

Kravet på att de kommunala bostadsbolagen ska arbeta affärsmässigt är bra, de ska inte ha skärskilda fördelar och det ska ställas avkastningskrav på dem, tycker Sabo. Däremot kan inte exakt samma krav ställas på dem som på de privata, de måste kunna agera på olika sätt.

- En kommande proposition måste klargöra vad det innebär att vara både affärsmässig och allmännyttig, annars är risken stor för tolkningstvister och konflikter i kommunerna, säger Kurt Eliasson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige