Image
Revelops fastighet Hisinge Hus.
Revelops fastighet Hisinge Hus. Bild: Revelop

Revelop AI-styr fastigheter på totalt 250 000 kvadratmeter

Bolag Revelop satsar på energioptimering med hjälp av AI i sitt fastighetsbestånd. Systemet är hittills installerat i fyra fastigheter – två i Göteborg och två i Stockholm. Utrullningen intensifieras nu och före utgången av nästa år ska fastigheter på sammanlagt 250 000 kvadratmeter av det totala fastighetsbeståndet på drygt 550 000 kvadratmeter vara AI-styrda.
Publicerad den 2 December 2021

Revelop arbetar efter ett utpräglat hållbarhetskoncept för att förädla och utveckla kommersiella fastigheter i Sveriges tre storstadsområden. I det ligger ett fokuserat arbete för att ta bolagets fastigheter på en hållbarhetsresa från brunt till grönt. Arbetet inkluderar bland annat att minimera fastigheternas miljöpåverkan genom att minska deras energiförbrukning.
– Hittills har vi lyckats att avsevärt minska de totala utsläpp av koldioxid som våra fastigheter orsakar. För att ytterligare förbättra den siffran har vi börjat installera ett AI-styrt energioptimeringssystem i våra fastigheter. Vi ser stor potential med systemet och räknar med en energibesparing på upp till 45 procent, säger Revelops vd Thomas Sipos.

Systemet, som är utvecklat i samarbete med styrentreprenören OAKS och proptechbolaget Myrspoven, lär sig hur det ska optimera driften i fastigheten för rejält minskad energianvändning, bättre inomhusklimat och lägre kostnader. AI- tekniken är snabb att reagera på förändringar och på att hålla en jämn nivå för energianvändning och ventilationsflöden.

Traditionellt utgår styrsystem i fastigheter från den utomhustemperatur som gäller just nu. AI-systemet använder sensorer för att även få värde på inneklimatet, brukarbeteende och koldioxidhalter. Styrningen sker med nya värden var femtonde minut och allt sker med automatik och autonomt.

Den första fastigheten som utrustades med AI-systemet var Hisinge Hus i Göteborg i början av oktober, vilket under november har följts av Göteborgsfastigheten Kålleredsgården samt Bordduken och Linneduken vid Brommaplan i Stockholm. Utrullningen snabbas nu på och i det totala fastighetsbeståndet på drygt 550 000 kvadratmeter i de tre storstadsregionerna ska systemet vara installerat i fastigheter på totalt 250 000 kvadratmeter vid utgången av 2022.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ställer sig NCC till planerna på Oceanas återuppbyggnad

Bolag För en vecka sedan slog drömmarna om en vattenpark i Göteborg till sommaren i spillror. En brand bröt ut i Lisebergs kommande satsning Oceana, där NCC stod för uppbyggnaden. Nu finns beslut från Lisebergs styrelse att ur askan på nytt låta uppföra den över 13 000 kvadratmeter stora byggnaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige