Image
Swedbanks Boindex visar på rekordlåg köpkraft bland hushållen.
Swedbanks Boindex visar på rekordlåg köpkraft bland hushållen. Bild: iStock

Rekordlåg köpkraft bland hushållen

Ekonomi/Finansiering Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, sjönk under andra kvartalet till en ny rekordlåg nivå, det skriver banken i ett pressmeddelande. Boindex för riket som helhet sjönk till 92 från 95.
Publicerad den 30 Augusti 2023

– Förklaringen är stigande bolåneräntor och högre bostadspriser. Ett hushåll som köper en bostad idag behöver nu i genomsnitt lägga 33 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter. Men många behöver betala mer än så, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

I Stockholm och Göteborg behöver ensamstående som köper en bostadsrätt idag i genomsnitt lägga 75 respektive 63 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter.

Stigande bolåneräntor gör också att allt fler hushåll slår i taket för maximalt ränteavdrag. Ränteavdraget gör det möjligt att få tillbaka 30 procent av räntekostnaderna upp till 100.000 kronor, och 21 procent däröver.

– Många hushåll får nu räntekostnader som överstiger 100.000 kronor. Ökade räntekostnader och försämrade ränteavdrag är ingen rolig kombination för privatekonomin, säger Arturo Arques.

När Boindex ligger på 100 betyder det att hushållen behöver använda 30 procent av den disponibla inkomsten på boendeutgifter.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige