Image

Positivt från Klövern – fast minusresultat

Bolag Klövern har hittills i år haft en nettoinflyttning värd 14 miljoner kronor. Intäkterna ökar med tolv procent det tredje kvartalet och driftöverskottet med 16 procent. Resultatet blev ändå negativt efter att ha påverkats av värdeförändringar på derivat.
Publicerad den 20 Oktober 2011

Kvartalets resultat uppgick till -32 miljoner kronor (200), motsvarande -0,20 kr per aktie (1,25). Resultatet för perioden januari-september uppgick till 330 miljoner kronor (344), motsvarande 2,05 kr per aktie (2,14).

Värdeförändringar på fastigheter uppgick det senaste kvartalet till 10 miljoner kronor (106) och värdeförändringar på derivat till -179 miljoner kronor (-4). För perioden januari-september uppgick värdeförändringar på fastigheter till 293 miljoner kronor (222) och på derivat till -176 miljoner kronor (-120).

Intäkterna för senaste kvartalet ökade med 12 procent till 340 miljoner kronor (303), medan intäkterna för perioden januari-september uppgick till 1 012 miljoner kronor (907).

Driftöverskottet för senaste kvartalet ökade med 16 procent till 234 miljoner kronor (201), medan driftöverskottet för perioden januari-september uppgick till 642 miljoner kronor (552).

Förvaltningsresultatet för senaste kvartalet uppgick till 127 miljoner kronor (128), motsvarande 0,79 kr per aktie (0,79) och för perioden januari-september till 336 miljoner kronor (337), motsvarande 2,09 kr per aktie (2,09).

- Den svenska fastighetsmarknaden har i stort inte påverkats nämnvärt av turbulensen i omvärlden. Skuldproblematiken i Sydeuropa och USA har visserligen lett till att tillväxtprognoserna reviderats ned i såväl dessa länder som Sverige, men det har också fått långräntorna att falla kraftigt och de korta räntorna att göra halt. Klövern har bara sett effekten av de två ränteförändringarna. När det gäller efterfrågan på lokaler däremot är läget fortsatt gott och nettoinflyttningen uppvisar det senaste kvartalet riktigt bra siffror. Under juli till september uppgick inflyttningen till 33 miljoner kronor, avflyttningen till 21 miljoner kronor och nettoinflyttningen till 12 miljoner kronor. Hittills i år uppgår nettoinflyttningen till 14 miljoner kronor. Inflyttningen är inte koncentrerad till en stad eller en region, utan noteras generellt i Klöverns bestånd, säger vd Gustaf Hermelin.

- Klövern fortsätter att uppvisa ett mycket bra resultat i fastighetsrörelsen. Driftöverskottet är på toppnivå med 642 miljoner kronor under årets nio första månader och förvaltningsresultatet tangerar förra årets nivå, trots att finansnettot ökat med hundra miljoner kronor. Vi har tack vare idogt arbete i organisationen lyckats ta igen merparten av det tapp som uppkom under årets första kvartal på grund av den besvärliga vintern. Överskottsgraden uppgår till 63 procent hittills i år, vilket är bra med tanke på att den bara var 57 procent under första kvartalet.

- Fastighetsvärdena ligger i stort sett still under kvartalet, men har stigit med nära 300 miljoner kronor, motsvarande 2 procent, hittills i år. Sjunkande långa marknadsräntor har inneburit att värdet på Klöverns derivat minskat med 179 miljoner kronor under kvartalet och värdet uppgår till minus 192 miljoner kronor. Klövern har utnyttjat tillfället att säkra förmånlig finansiering genom att binda räntan på krediter för ytterligare en miljard kronor under kvartalet, genom förvärv av ränteswappar med lång löptid på en historiskt låg nivå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige