Image
Dan Olofsson och Percy Nilsson.
Dan Olofsson och Percy Nilsson. Bild: News Öresund/Creative commons

Percy Nilsson frias i insidermålet kring Victoria Park

Sverige Dom har fallit i insidermålet kring Victoria Park. Percy Nilsson frias medan Dan Olofsson döms till villkorlig dom och böter för obehörigt röjande av insiderinformation. Olofsson kommer överklaga domen.
Publicerad den 26 November 2021

Stockholms tingsrätt har meddelat dom i ett mål rörande insiderbrottslighet som har skett under åren 2017 – 2018, i fastighetsbolaget Victoria Park respektive det danska telekombolaget TDC. Fjorton personer har stått åtalade, varav tolv alltså fälls. Påföljderna har för de huvudåtalade bestämts till fängelse, som längst 1,5 år. Övriga döms till villkorlig dom med antingen samhällstjänst eller böter.
Insiderhandeln har skett kort inpå att det har lagts offentliga bud på bolagen. Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har känt till detta i förväg och på så sätt kunnat göra stora vinster på sin värdepappershandel. Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,8 miljoner kr. Merparten ska också helt eller delvis själva stå för sina advokatkostnader i målet.
– Det är åklagaren som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att det inte endast handlar om skicklig eller tursam aktiehandel. I detta fall har tingsrätten bedömt att den omfattande handeln, personkopplingarna samt valet av värdepapper, tillsammans med viss säkrad kommunikation mellan de tilltalade, har räckt för en fällande dom, säger rådmannen Josefin Park i en kommentar.

Tingsrätten har också prövat ett åtal som involverar de två skånska näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson, där den senare har skickat ett sms innehållande insiderinformation till den förre. I det fallet har Dan Olofsson som skickade sms:et dömts till ansvar, dock inte för insiderbrott utan för obehörigt röjande av insiderinformation. Påföljden för Dan Olofsson har bestämts till villkorlig dom och böter. Percy Nilsson som mottog sms:et har däremot frikänts, eftersom åklagarna inte har lyckats bevisa att informationen faktiskt har använts till insiderhandel.

Dan Olofsson kommer överklaga domen.
– Tingsrätten väljer att gå på lösa spekulationer om tänkbara förklaringar jag hade vid förhöret som inte var baserade på faktiska minnen, eftersom jag inte kom ihåg detta sms som skickades 19 månader innan. När jag sedan någon vecka efter kartlagt all kommunikation stod förklaringen klar, och det var att främja Vonovias bud. Och detta är lagligt. Detta förhållande får således klarläggas i hovrätt, uppger Olofsson för Dagens industri.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Victoria Park AB på Branschguiden

Victoria Park AB (publ) är ett börsnoterat fastighetsbolag på Nasdaq Stockholm Mid Cap med fokus på bostäder på tillväxtorter i landet.

Med ett långsiktigt förvaltningsarbete och socialt ansvarstagande för ett attraktivare boende skapar Victoria Park värden för boende, medarbetare, aktieägare, samhället och andra intressenter.

Läs mer om Victoria Park AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Finanschefens nya liv: "Försöker leva våra drömmar"

Karriär Efter 25 år valde finanschefen Åsa Lind att lämna Fabege för att istället ägna sig åt den lilla gården i Sörmland på heltid. "Jag har alltid varit intresserad av hållbarhetsfrågor – nu är det verkligen hållbarhet i praktiken."

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY