Image
Dan Olofsson och Percy Nilsson.
Dan Olofsson och Percy Nilsson. Bild: News Öresund/Creative commons

Percy Nilsson frias i insidermålet kring Victoria Park

Sverige Dom har fallit i insidermålet kring Victoria Park. Percy Nilsson frias medan Dan Olofsson döms till villkorlig dom och böter för obehörigt röjande av insiderinformation. Olofsson kommer överklaga domen.
Publicerad den 26 November 2021

Stockholms tingsrätt har meddelat dom i ett mål rörande insiderbrottslighet som har skett under åren 2017 – 2018, i fastighetsbolaget Victoria Park respektive det danska telekombolaget TDC. Fjorton personer har stått åtalade, varav tolv alltså fälls. Påföljderna har för de huvudåtalade bestämts till fängelse, som längst 1,5 år. Övriga döms till villkorlig dom med antingen samhällstjänst eller böter.
Insiderhandeln har skett kort inpå att det har lagts offentliga bud på bolagen. Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har känt till detta i förväg och på så sätt kunnat göra stora vinster på sin värdepappershandel. Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,8 miljoner kr. Merparten ska också helt eller delvis själva stå för sina advokatkostnader i målet.
– Det är åklagaren som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att det inte endast handlar om skicklig eller tursam aktiehandel. I detta fall har tingsrätten bedömt att den omfattande handeln, personkopplingarna samt valet av värdepapper, tillsammans med viss säkrad kommunikation mellan de tilltalade, har räckt för en fällande dom, säger rådmannen Josefin Park i en kommentar.

Tingsrätten har också prövat ett åtal som involverar de två skånska näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson, där den senare har skickat ett sms innehållande insiderinformation till den förre. I det fallet har Dan Olofsson som skickade sms:et dömts till ansvar, dock inte för insiderbrott utan för obehörigt röjande av insiderinformation. Påföljden för Dan Olofsson har bestämts till villkorlig dom och böter. Percy Nilsson som mottog sms:et har däremot frikänts, eftersom åklagarna inte har lyckats bevisa att informationen faktiskt har använts till insiderhandel.

Dan Olofsson kommer överklaga domen.
– Tingsrätten väljer att gå på lösa spekulationer om tänkbara förklaringar jag hade vid förhöret som inte var baserade på faktiska minnen, eftersom jag inte kom ihåg detta sms som skickades 19 månader innan. När jag sedan någon vecka efter kartlagt all kommunikation stod förklaringen klar, och det var att främja Vonovias bud. Och detta är lagligt. Detta förhållande får således klarläggas i hovrätt, uppger Olofsson för Dagens industri.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Victoriahem AB på Branschguiden

I början av 2022 förenades Victoria Park och Hembla under det gemensamma varumärket Victoriahem. Tillsammans tar vi hand om 39 000 familjers hem i 31 kommuner, från Uppsala i norr till Trelleborg i söder.

Vårt fokus är att långsiktigt äga, förvalta och rusta upp bostäder i miljonprogramsområden, samtidigt som vi bygger fler bostäder. Vi har 500 medarbetare, de flesta jobbar nära våra hyresgäster i våra bostadsområden. En tät dialog med de boende och samverkan med andra samhällsaktörer är centralt i vår verksamhet. Vår ägare Vonovia är Europas största bostadsbolag...

Läs mer om Victoriahem AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

EU-satsning för energieffektiva bostäder testas i Göteborg

Energi/miljö Ett nytt EU-projekt, ThumbsUp, ska utveckla och demonstrera energilagringslösningar i bostäder. Projektet, som involverar 19 företag, universitet och forskningscentra, koordineras av Veolia i Spanien, medan svenska Johanneberg Science Park samordnar hur lösningen ska testas. Detta sker i Göteborg på HSB Living Lab, en av tre demonstrationsplatser.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige